Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Mi kell még?

Nicolas Sarkozy volt francia elnök tegnap egy tévéinterjúban azt nyilatkozta: ki kéne már mondani végre, hogy Európában háború van. Ekkor még nem tudhatta, hogy szavait az alig 12 órával később Brüsszelben elkövetett, emberéleteket követelő terrortámadások teszik még kézzelfoghatóbbá.

(A brüsszeli Zaventem repülőtér a robbantások után.)

A reggeli támadásokban nem a halálos áldozatok száma, vagy a merényletek trivialitása a legborzasztóbb, hanem az, hogy a belga fővárosban közel négy hónapja rendkívüli biztonsági készültség van érvényben. A terroristák pedig nem az utcán vagy egy szórakozóhelyen, hanem kiemelt védelem alatt álló helyeken robbantottak. A Zaventem repülőteret szabályosan telepakolták bombákkal. A támadások másik helyszínét, Maelbeek metrómegállót pedig csak néhány perc séta választja el az Európai Bizottság és az Európai Parlament épületeitől. A támadással azt jelezték, hogy ott csapnak le, ahol csak akarnak. 


Két hónappal ezelőtt magam is jártam a reptéren. A merénylet utáni állapotokat megörökítő képeken felismerem a kapukat, amelyeknél én is sorban álltam, miközben belga készenléti rendőrök figyelték az utasok minden mozdulatát.

Az a tény, hogy a terroristák a párizsi terrortámadások után pár hónappal játszi könnyedséggel szerveztek meg egy terrortámadást Brüsszel egyik legnagyobb repülőterén, azt mutatja, hogy a belga hatóságoknak fogalmuk sincs arról, hogy mit történik az országukban.

Még dermesztőbb belegondolni abba, hogy a reggeli merényletekkel nyilvánvaló üzenetet küldtek a terroristák: Salah Abdeslam négy nappal ezelőtti elfogása egyáltalán nem gyengítette meg őket, sőt, még egy olyan fokozottan védett területen, mint a repülőtér is képesek csapást mérni Európára.

Miközben Salah Abdeslam elfogásával a hatóságok azt igyekeztek sugallni, hogy Európa védettebbé, biztonságosabbá vált, a mai terrortámadások egyértelműen bizonyítják, hogy gyalázatosan védtelenek vagyunk.

Ankarától Brüsszelig bárhol lecsaphatnak a terroristák. És eközben Európa még mindig azzal van elfoglalva, hogy embereket importáljon olyan terrorista-keltető országokból, mint Szíria vagy Irak.

A következő napokban a Facebookot el fogják lepni a belga zászlós profilképek. A részvétnyilvánítás mellett azonban fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a profilkép-módosítás nem fogja megvédeni az európai polgárokat. Ehhez arra lenne szükség, hogy – Sarkozy szavaival élve – végre kimondjuk, hogy Európában háború van. És miután ezt beláttuk, végre elkezdjünk úgy viselkedni, mint akik háborút viselnek.