Máthé Áron
Máthé Áron történész

Mi bajuk van az európai őslakossággal?

Orbán Viktor miniszterelnök családvédelmi akciótervének bejelentése után megindult a cunami. A haladó sajtó véleményvezérei tüzet és átkot köptek az egész elgondolásra.

Volt, aki kissé kommunisztikus hevülettel kritizálta az intézkedéscsomagot: „Egyszerűbben megoldhatnánk, hogy mindenkinek jó legyen!”. Erre csak a Gyurcsány-féle őszödi beszéd szavai ugranak be: „Általában sok jó ötlet van egész addig, amíg nem kell számolni. Mikor számolni kell, akkor elfogy a tudomány.”

A mainstream irányvonal azonban éppen a másik oldalról közelített. A haladás elszánt hívei ugyanis Hitler egyes családvédelmi elgondolásaihoz hasonlították a dolgot – hiszen aki a gyerekek születését támogató intézkedéseket hoz, az kétségtelenül náci. Igazán sajnálatos, hogy Hitler széleskörű állatjogi és állatvédelmi, illetve dohányzásellenes intézkedéseket is hozott. Ha ironizálni akarnánk, akkor mondhatnánk, hogy tulajdonképpen Orbán Viktor már évekkel ezelőtt lebukott, amikor a kocsmákban betiltotta a dohányzást! A Gyalog-galopp boszorkányperéhez hasonlóan vonjuk le tehát a következtetést: náci! Hogy mindezeken túl mondjuk az autópályák és a rajtuk haladó VW gépjárművek vajon nácik dolgok-e, azt az Önök fantáziájára bízzuk. Érdekes összevetni a helyzetet a múlt század 70-es, 80-as éveiben az NSZK-ban a demográfiai- és multikulti-vitákkal, amikor is a családtámogatási intézkedések terveire válaszul ugyanezek a hitleres érvek bukkantak fel. Ezt a második nagy német Kulturkampfot nem a jobboldal nyerte, és Kohl kancellár távozását követően a nyíltan migránspárti baloldal került hatalomra.


A magyar családtámogatási tervek kapcsán a konzervatív Amerika véleményét képviselő Fox News példaértékűnek nevezte az intézkedéseket, a nemzetközi baloldal viszont Annika Strandhäll svéd szociális ügyekért felelős miniszter hangján szólalt meg: „Ami Magyarországon történik, az riasztó. Orbán azt akarja, hogy több „fajtiszta” magyar gyerek szülessen. Ez a politika a 30-as évektől bűzlik, és mint jobboldali populista ködösítenie kell, hogy eltakarja azt, amit egy ilyen politika csinál az önállósággal, amiért a nők küzdöttek.”. Ismét a jól bevált nácizós, hitlerezős érv.

A hazai baloldali kommentárok közül volt, aki az éppen-megbukó-Ceausescuhoz hasonlította Orbán Viktort (nem új ötlet, Konrád György már egy éve ugyanezzel fenyegetőzött), más pedig a családtámogatás „döbbenetes ostobaságárahívta fel a figyelmet, ismét csak faji alapon: „A mi leszármazottaink néhány árnyalatnyival sötétebb színűek lesznek, mint mi".

Az ember egyszerűen nem érti ezt a képletet. Bevándorló gyerekek: jók, minél többet belőlük! Európai gyerekek: inkább meg se szülessenek, hiszen úgyis csak a környezetet károsítanák!

Az már igazán csak hab a tortán, hogy a svéd televízió olyan „dokumentumfilmet” fog sugározni, amely szerint az évezredekkel ezelőtt ott élő őslakosok fekete bőrűek lettek volna.

Ezeknek mi bajuk van az európai emberekkel?