Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

Menekültügyben is sikeres a magyar modell!

Magyarország földrajzi fekvése, történelme és társadalmi viszonyai miatt jobban, és a szerencsésebb nyugat-európai országokhoz képest hamarább szembesül a sors nagy kihívásaival. Napjainkban leginkább az újkori népvándorlással. 2010 óta a magyar kormány végre a hamis politikai korrektség kényszerzubbonya nélkül, gyakorlatiasan és a nemzeti érdek maximális figyelembevételével kezelheti a nagy társadalmi problémákat.

Kezdetben még sok a kétkedő, ám a legnagyobb kérdésekben az idő a polgári kormányt igazolta: Az IMF nélkül is finanszírozható az államadósság. A neoliberális megszorító politika nélkül is működik a magyar gazdaság. Jó ötlet volt a deviza jelzáloghitelek forintosítása és kivezetése. Az egykulcsos SZJA miatt ismét megéri többet dolgozni. A családbarát adópolitika miatt a gyermekvállalás már nem egyenes út a szegénységbe. Most az illegális határsértés visszaszorítása kerül mérlegre.


Kézenfekvő lenne a migráció kérdését annak gyökerénél kezelni: Az ENSZ és az EU politikai, katonai és gazdasági eszközeivel véget lehetne vetni a polgárháborúknak és népirtásoknak Afrikában és a Közel-Keleten. Ehhez persze legalább a nagyhatalmak közötti bizalomra lenne szükség, amit a nyugat Líbia esetében 2011 tavaszán eljátszott, és az Oroszország elleni önsorsrontó szankciós politikával csak tovább rombol.

Ha a problémát magát nem lehet kezelni, akkor a tünetekkel kell foglalkozni. Bizony az EU itt sem jeleskedik. Már sokszor jeleztük: Az EU-ban jelenleg meghatározó, 1968-as idealista balliberális gondolkodás alkalmatlan a XXI. század kőkemény Realpolitik-ja által támasztott kihívások kezelésére. Ennek legjobb példája a “Mediterrán taxi”. A Földközi-tengerből kihalászott migránsokat az uniós tagországok hadihajói hozzák – egyfajta taxiként – a vén kontinensre. A nélkülözés és háború által gerjesztett tolóhatásra így egy húzóhatás rakódik, ami zöld jelzést ad az embercsempészeknek.

Orbán Viktor május végén Straßburgban, az Európai Parlamentben nem hiába javasolta, hogy a tengerből kimentett embereket az EU-n kívül helyezzék biztonságba, és ott döntsenek arról, közülük valójában ki a menekült. A számok azt mutatják, hogy az újkori népvándorlás Európa felé bandukoló tömegének csak kisebb része a valódi menekült (2014-ben Németországban csupán pl. minden harmadik).

Az EU nem tudott átlépni saját árnyékán. A balliberális politikusok a migránsokban leginkább új szavazókat látnak: A minap a leszálló ágban lévő bécsi szocdemek javasolták, hogy a 400 000 Bécsben élő, nem osztrák állampolgár is kapjon szavazójogot az őszi helyhatósági választáson. Máshol az 1968-as értelmiség által irányított és működtetett “jóléti bürokrácia” új klienseit látják a bevándorlókban. Minél több az új bevándorló, annál több állami támogatás jut a jóléti ipar számára.

A magyar kormány az ilyen taktikák helyett a hatályos uniós jog betartására koncentrál: A schengeni külső határ védelmére felépített fizikai határzár (kerítés) a hivatalos határátkelők felé tereli a migránsokat, ahol ellenőrzött körülmények között és gyorsabban lehet ügyüket elbírálni. Ilyen kerítést építenek időközben Calais-nál a franciák, vagy Tunéziában is.

(Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

A magyar kormány az újonnan érkező migránsokat már lakott területen kívül helyezi el, mert a bandákba verődött migránsok félelmet keltenek a vidéki lakosságban. Hasonlóról csak álmodnak a nyugat-európaiak, ahol a jövevényeket az éppen üresen álló önkormányzati és állami ingatlanokban szállásolják el.

A nyugati sajtó rutinból savazza Magyarországot. Saját lejárt szavatosságú, idealista 1968-as szemléletét kéri számon egy konzervatív, két lábbal a földön álló kormányon. A nyugati politikusok és média helyett érdemes a cikkekhez fűzött olvasói kommentárokat olvasni. Ott ugyanis toronymagas a magyar kormány és a magyar intézkedések támogatottsága. A szavazók a magyarhoz hasonló intézkedéseket és szemléletet követelnek saját politikusaiktól is.

Az újkori népvándorlás immáron kritikus tömegéhez érkezett, bár egyesek szerint ez csak az előfuvallata annak, ami még Európára vár. Amikor a bajor miniszterelnök a minap olyan intézkedéseket jelentett be, amelyek “Bajorországot nem teszik vonzóvá a bevándorlók számára”, akkor a balliberális média ráragasztotta a címkét, miszerint “Bajorország lesz a németországi Magyarország ”. A németnyelvű média kommentárjait olvasva, ennél nagyobb “elismerést” nyugati politikus nem is kaphatna.