Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Megint támadnak

Hajnalban migránsok rohamozták meg a déli határzárat Röszkénél, körülbelül 70 fiatal férfi próbált meg illegálisan betörni Magyarország területére.

A határőrök folyamatosan küzdenek az illegális határátlépési kísérletek ellen – az év első hónapjában már több mint 3000 migráns próbált bejutni Magyarországra –, de a mostanihoz hasonló, tömegesen megszervezett agresszív akcióra legutóbb 2015 szeptemberében volt példa. Akkor több száz migráns rohamozta meg Röszke-Horgos határátkelőhelynél a déli határzárat, és kövekkel, botokkal, betondarabokkal, égő autógumikkal támadtak a határvédőkre.


A ma hajnali áttörési kísérletnek két fontos tanulsága van:

1. Az illegális migráció ma is legalább annyira súlyos probléma, mint 5 évvel ezelőtt. A migránsok folyamatosan próbálkoznak illegálisan bejutni Magyarország területére, és egyre rafináltabb módszereket vetnek be céljuk elérése érdekében. 20-30 méter hosszú alagutakat ásnak az államhatár szerb oldalán, amelyeken keresztül, a határzár alatt próbálnak bejutni az ország területére. Ráadásul, az utóbbi hónapokban egyre többen próbálkoznak. Decemberben közel 1000 illegális határátlépést akadályoztak meg a határőrök; további, több mint 3000 illegális migránst tartóztattak fel a határ közelében, és kísértek vissza a határzár túloldalára; és végül 200 elfogott illegális migráns ellen indult eljárás. Az éves növekedés 2019-ben világosan látszik a rendőrség honlapján közzétett idősoros adatokból:

Az idei évben eddig 850 megakadályozott illegális határátlépésről, több mint 2400 feltartóztatott és 200 elfogott migránsról számol be a rendőrségi statisztika.

2. A déli határzár működik. Ha nem lenne a déli határnál védőkerítés, akkor teljesen kiszolgáltatottak lennénk az illegális migránsokkal szemben, akik gond nélkül bejutnának Magyarország területére. A határzár azonban működik, és a határőrök fel tudják tartóztatni a migránsokat, akár egyesével, alagutakon keresztül, akár csoportosan, agresszív fellépéssel próbálnak meg átjutni.

Ma hajnalban újból bebizonyosodott, hogy a déli határzár képes biztosítani a magyar emberek biztonságát. Ami nekünk természetesnek tűnhet, de jusson eszünkbe, hogy ez a biztonság, amit mi élvezünk, Nyugat-Európa nagyvárosaiban mára a kevesek kiváltsága lett.