Lentulai Krisztián
Lentulai Krisztián

újságíró

Még elszigetelődni se tud rendesen! – Tucker Carlson vs. Orbán Viktor

Történetesen előbb láttam, kik sivalkodnak, mint ahogy megnéztem volna az interjút, így biztos voltam benne, hogy ismét pazar lett. Az egy dolog, hogy Orbán semmihez se ért, ezt eddig is tudtuk a balosoktól, de elszigetelődni se tud rendesen.

Drága megboldogult Lénárd Laci barátunk, aki a Metal Hammer magyar változatával elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar rock- és metalrajongók tájékoztatása érdekében, rendelkezett egy idevágó mondással. „Eddig nem szerettem a Nickelbacket, de látva, kik fikázzák őket, rögtön megkedveltem.” Nos, amikor Daniel Freund zöldpárti EP-képviselő visongani kezdett a Twitteren, azaz az X-en, akkor már éreztem, nagyot fog menni Tucker Carlson Orbán Viktorral készített interjúja. Jelenleg 108 milliónál jár a videó! Fel tudjuk ezt fogni? Az Episode 20., azaz Carlson 20. anyaga a Twitteren (még nem áll a számra az X) olyan szédítő magasságokban jár, amit egyelőre csak a nyitó videója, és a Trumppal való anyaga überelt eddig. Igen, Tucker Carlson, a Foxtól elszabadult konzervatív, stílusosan vagabund, trumpista amerikai újságíró, aki a zakó és nyakkendő ellenére is kvázi rocksztár státuszban tevékenykedik, akkorát megy jelenleg a magyar miniszterelnökkel, hogy azt még Rogán robotjai se tudnák ilyen magasságokba repíteni. 108 millió, és csak tovább növekszik! Egy tízmilliós ország miniszterelnökével leült egy amerikai újságíró, és – bár gyűlölöm a kifejezést – felrobbant a Twitter, az internet, de még a bolygóközi rendszer is. Na, de vissza a Goodfriend utáni másik freundunkra, Danielre.

Dezse Balázs kollegánknál plasztikusabban nem fogom tudni leírni Freundot, aki személyesen látva őt az EP kantinjában egymás mellett ebédelve egy borzasztóan trógerül felöltözött, kitérdelt nadrágú, ápolatlan, mosdatlan politikust tapasztalt meg Danika személyében. Na, ez a figura most teljesen extázisba esett, hiszen nem elég az, hogy szerelmes a magyar miniszterelnökbe, és eddig sem telt el nap, hogy ne foglalkozott volna vele, most négy (!) tweetet szánt az interjúra. Volt benne poénkodás, miszerint hiába itta már meg a reggeli kávéját, megnézve a videót, máris fáj a feje. Aztán volt egy, ami már Elon Musk Twitter-tulajnak szólt, mert merészelte továbbosztani az interjút, és jót homofóbozhatott egyet Musk sérelmére. És még volt közte kettő, amit már lusta vagyok megnézni, annyira tipikus és szokásos putyinpincsizés Daniel Freundtól, hogy az már szóra sem érdemes.


Ezután a négy bejegyzés után néztem meg az Orbán-interjút, és bár nekünk, magyaroknak nem volt benne sok újdonság, hiszen jól ismerjük a miniszterelnök adott témákban való eszmefuttatásait, de a magyaroknak szánt elérés nagyon nem ugyanaz, mint amit az amerikai vagy a nemzetközi sajtó jelent. Újra leírom, 108 millió! Egy itthoni Orbán-beszéd általános, többplatformos elérése véleményem szerint nagyjából 2 milliós lehet, hiszen nem fogja minden, választáson Fideszre szavazó megnézni. Ilyen szinten nincs az emberek életében benne a politika, és az orbángyűlölőkkel hiába egészül ki a nézettség, szerintem nagyjából kétmilliónál lehet a plafonja. Az sem kevés! De emberek, ez 108 millió! Ez nemcsak Magyarország méretéhez, nemzetközi politikai jelentőségéhez, de még Tucker Carlson amerikai bázisához mérten is elképesztően magas szám!

Viszonylag hamar érkezett a már említett Elon Musk-féle megosztás, aminek következtében Novák Katalin meghívta a Tesla-cézárt a budapesti Demográfiai Csúcsra, valamint Donald Trump köszönetét fejezte ki Orbán Viktornak az interjú róla szóló részei okán. „De hát kik ezek a senkiháziak?” – tehetik fel a kérdést az ellenzéki média fogyasztói, akik eddig úgy tudták, hogy „Orbán egy persona non grata a nemzetközi politikai térben. Hisz az a piás Juncker is hogy megpofozta Brüsszelben. Meg ódzkodnak vele fotózkodni. Megírta a 444!”

Orbán annyira elszigetelődött, a kutya annyira nem áll vele szóba, hogy csak ebben az esztendőben annyi fajsúlyos nemzetközi politikai tényezővel ült le egy asztalhoz, akkora idézettsége van a nemzetközi sajtóban, amiről egy karriermomentumos csak álmodni tud. Ez a Tucker Carlson-interjú meggyőződésem szerint lavinaként fog megjelenni az amerikai és az európai közbeszédben, olyan hivatkozási pont lesz, melyre az a magyar is büszke lehet, aki nem a Fideszre szavazott. Na, jó, ennyire ne részegüljek már meg! Inkább visszatérek a földre, és kijelentem, hogy láthatóan Orbán nemcsak kormányozni nem tud, hanem rendesen elszigetelődni sem.

(Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)