Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

Mediterrán taxi: Líbia, végállomás!

Erre is éveket kellett várni! A megnövekedett földközi-tengeri migrációs nyomás láttán Orbán Viktor már 2015 tavaszától azt szorgalmazza, hogy a tengerből kimentett embereket az EU-n kívül helyezzék biztonságba. Mint olyan sok más korábbi magyar javaslatot, az EU ezt is előbb elutasította, majd amikor kiderült, hogy nincsen jobb ötletük, átvették, és immáron ők akarják megvalósítani. Üsse kavics! - mondhatnánk, csak csinálnák már…

(A líbiai parti őrség által a tengerből kimentett migránsok)

A terrorizmus és a tömeges bevándorlás között egyenes összefüggés van! Biztosítani kell a külső határokat, hogy a schengeni térségen belül fennmaradjon a mozgás szabadsága. A zöld határokat kerítéssel kell védeni az illegális bevándorlás ellen. Aki embercsempészeket fizet és tucatnyi határt lép át egy jobb élet reményében, az nem menekült — azt gondolhatnánk, hogy ezek a 2015 januári párizsi merényletek óta a közgondolkodás részévé vált bizonyságok. Mégis napról napra kell ezen állítások létjogosultságát és valóságtartalmát bizonygatni.


Brüsszel most éppen arra döbben rá, hogy a Líbiából tengerre szálló migránsokat nem kéne többé ipari méretekben Európába szállítani. Eddig ugyanis csúcsra járt a “mediterrán taxi”: Az embercsempészek olyan lélekvesztőkre rakták a migránsokat, amelyek csak a nyílt tengerig tudnak menni. Ott vészjelzést adnak le, és abban bíznak, hogy a mentőhajók hamarabb érnek oda, mint ahogyan a csónak elsüllyed. Az embercsempészek üzleti modellje itt véget is ér, hiszen a “civil” szervezetek és az unió hajói előbb-utóbb csak kimentik a migránsokat a vízből és onnantól már ők szállítják őket Európába.

Ez a munkamegosztás leginkább az embercsempészeknek és a kötelező betelepítési kvóta támogatóinak jó. Előbbiek alacsonyabb költséggel és nagyobb hatékonysággal tudnak “dolgozni”. Utóbbiak pedig az Európába furikázott évi 200-300 ezer emberre mutatva követelik a kvóták alapján való szétosztást.

Magyarország kormánya 2015-ben már előállt egy 6 pontos tervvel, ami lassította volna az újkori népvándorlás tempóját, és nagyobb ellenőrzést biztosított volna a határok felett. Erre Soros György is előállt a saját 6 pontos tervével, amiben ő akkor még évi egymillió migráns beengedését és szétosztását szorgalmazta.

Mint azt láttuk, Soros György nem elégszik meg a célok kitűzésével, hanem számtalan alapítványa által tesz is e célok megvalósításáért.

A másik oldal továbbra is csak a józan észre és az európai közvélemény nyomásgyakorló képességére hagyatkozhat. Ebben segítenek a küszöbön álló európai választások, amelyek jobb belátásra késztetik a holland, francia és német politikusokat. Amit korábban csak Orbán Viktor mondott, utóbb már a brit külügyminiszter is támogatta: A Líbia felől érkező migránsokat Afrikába kell visszavinni, esetleg ott kell számukra nemzetközi felügyelet alatt álló menekülttáborokat létrehozni. Így ráadásul kevesebb pénzből nagyobb segítséget is lehet nyújtani.

Az EU és a líbiai egységkormány közötti minapi tárgyalások egyik eredménye, hogy a líbiai parti őrség néhány csónakot elkapott, és utasait visszavitte Líbiába. Az EU vállalta a líbiai határőrség és parti őrség kiképzését és felfegyverzését, cserében a líbiai egységkormány hatékonyabb együttműködést vállalt az embercsempészek és terroristák elleni közös küzdelemben.

Az EU-nak meg lennének az eszközei arra, hogy ez a hozzáállás ne csak egy-két látványos akcióban merüljön ki, hanem főszabállyá váljon. Ideje lenne, ha a mediterrán taxi Líbiában véget érne, és nem vonzaná mágnesként a jobb életre vágyó migránsok millióit. Mert egy másik bölcsességet idézve, tényleg nem a bajt kellene importálni, hanem a segítséget oda vinni, ahol a baj van!