Már megint a csalók jártak jól?

Az offshore-ból növekvő ír gazdaság és az Apple esete az Európai Bizottsággal.

(Amennyi adót az Apple befizett Írországban, és amennyit be kellett volna fizetnie.)

Olvasom és nem hiszek a szememnek. Jelentősen javulhat idén az ír költségvetés egyenlege, mert a Bizottság az Apple ír leányvállalatát közel 13 milliárd euró megfizetésére kötelezte, ami nagyságrendileg az idei évre várt ír GDP 5,6 százaléka. Az adó kivetése a Bizottság trösztellenes szabályozása miatt szükséges, mivel korábban az ír kormányzat jelentős adókedvezményt nyújtott az Apple leányvállalatának, aminek hatására az amerikai vállalat 1991–2007 között mindössze profitjának 0,5–1 százalékát fizette be az ír államháztartásba.


Amúgy a gyakorlat 2007 után ugyanúgy folytatódott. Az Apple összes(!) 2014-es európai eladása után Írországban regisztrálta profitját, aminek mindössze 0,5 százalékát fizette be az ír költségvetésbe, miközben ennek többszörösét utalta át az amerikai anyavállalatnak kutatás-fejlesztés ösztönzése címén. Vagyis továbbra is folytatja a többi uniós országot megrövidítő adógyakorlatát.

Rakjuk össze a képet. Az írek lehetőséget teremtenek az Apple-nek, hogy Írországban adózzon offshore-szinten az összes európai eladása után 0,5-1 százalékos adókulccsal. (Csak összehasonlításképpen Magyarországon a sztenderd társasági adókulcs 19 százalék, míg a kis- és közepes méretű vállalkozások kedvezményes társasági adóterhelése 10 százalék, ami uniós szinten alacsonynak számít.) A Bizottság ezt észlelve nem megbünteti Írországot, hanem még meg is jutalmazza! Arra kötelezi az Apple-t, hogy fizessen 13 milliárd euró adót az ír kormánynak. Elképesztő adóverseny zajlik Kelet-Közép-Európában a munkahely-teremtő beruházásokért, ez is megkérdőjelezhető, de össze sem hasonlítható az ír Apple példával, amely a többi uniós országban értékesített Apple termékek utáni nyereséget szívja el.

Ez a 13 milliárd euró – ami feltételezhetően inkább több – tehát nem az ír költségvetésből hiányzik, hanem a többi uniós ország költségvetéséből. Vagyis a Bizottság akkor járna el méltányosan, ha az írek által beszedett extra adót Apple árbevétel arányosan szétosztaná az uniós tagállamok között.

A büntetés amúgy az Apple-nek meg se kottyan, alig mérsékli 200 milliárd dolláros készpénz állományát. Csak érzékeltetésképpen az Apple-nek annyi készpénze van, mint amennyit mi Magyarországon – ahányan vagyunk – másfél év alatt megtermelünk (és el is fogyasztunk).