Már a menekültek pörgetik a német gazdaságot?

Hiába a VW botrány, a menekültek 0,2 százalékponttal pörgetik a német gazdasági növekedést jövőre a Bloomberg közgazdászai szerint. YOLO.

A VW-botrány kapcsán 1 milliárd dollár gazdasági kár éri Németországot, de ezt bőven kompenzálja a 7 milliárd dolláros többlet, amivel a migránsok járulnak hozzá a német gazdasági növekedéshez 2016-ban – írja a Bloomberg német közgazdászokra hivatkozva.

Az érvelés a következő: a 800 ezer migráns ellátása kapcsán jelentkező extra fogyasztási kereslet dobja meg ennyivel a gazdaságot. Vagyis a 80 milliós Németország lakossága 1 százalékkal bővül, miközben a gazdaság teljesítménye 0,2 százalékkal. Káprázatos.


Érdemes még megvizsgálni, hogy a migránsok kapcsán milyen forrásból bővül a német gazdaság. Egyelőre az adópénzek átcsoportosításából (vagy költségvetési hiány esetén hitelből), ugyanis a német IFO gazdaságkutató szerint a migránsoknak csak 10 százaléka integrálható a német munkaerőpiacra, a többieket még át kell képezni, meg kell tanítani németül.

(Muszlim migránsok támadtak keresztényekre egy németországi menekültszálláson.)

Arról nem szól a hír, hogy csak a migránsok közvetlen fogyasztási kereslete kapcsán jelentkezik-e ez a gazdasági növekedési többlet vagy más tényezők is szerepet játszhatnak a bővülésben, de van még néhány ötletem, mit lenne érdemes vizsgálnia a német közgazdászoknak 2016-ra. A megnövekvő hot-dog és sörfogyasztást a szélsőjobboldali Pegida tüntetéseken; az öngyújtó, gyufa, gyújtós keresletet; a felgyújtott menekülttáborok újjáépítése kapcsán felpörgő építőipari keresletet; a közbiztonság romlása vagy terrorveszély miatt növekvő keresletet a riasztóberendezések és az örző-védő szektor szolgáltatásai iránt. Szerintem alulbecsülték a Bloomberg közgazdászai a migránsválság gazdaságélénkítő hatásait. A cikk írója rosszallását fejezi ki, hogy bár a migránsválság pozitív gazdasági hatásai egyértelműek, a német politikai elit éppen most készül visszakozni menekültkérdésben a tragikus párizsi események árnyékában.

Nem is értem.

Úgyhogy csak hajrá Bloomberg, hajrá megkérdezett német közgazdászok, biztosan vannak még gazdasági hatások, amelyekkel nem számoltatok!