Galló Béla
Galló Béla politológus

Mama, Papa, ne szavazz

Nő és férfi között egyebek közt az a különbség, hogy előbbiek nem tudnak állva pisilni - de hamarosan majd másképp lesz. Az is lehet nő, aki nőnek érzi magát, elemi joga lesz ez mindenkinek, nota bene, a férfiaknak is.

Ha például én ósdi természetemnél fogva gyakorlatilag állva pisilek, attól szülni még elvileg jogom van, már ha ragaszkodom hozzá. A többi már az orvostudomány dolga.

S hogy e szabadságvívmányokra mindenki nyitott legyen, páros napokon gyermekünkre adjunk lányka ruhát, a páratlanokon meg fiúsat, hadd dönthesse el a kölyök, melyiket fixálná a kettő közül. Ötvözheti is persze a kettőt, egyszer így, egyszer úgy, elől vőlegény, hátul mennyasszony, ahogyan ezt vidékiesen mondják, szóval ez a harmadik is egy kézenfekvő opció.

Mindez arról jut eszembe, hogy miközben önfeledten tapsolnék a humán lehetőségek eme maholnap kötelező, végtelenül vonzó, új tárházának, jön Kádár Barnabás (Barnabásia?) a Momentumtól,  és megnyirbálná avíttas emberi jogaimat.

Egyelőre még nem jogilag nyirbálná meg, csupáncsak ifjonti észjárásának sárgászöld lendületével arra venne rá, hogy mielőtt még ilyesmire sor kerülne, jobb volna, ha önszántamból immár nem szavaznék többet.


Hogy miért?

Merthogy elmúltam hatvan.

Megy ugyan még a fekvőtámasz, ám ahhoz képest, hogy Petőfi szegény már huszonöt éves korában az idő előre haladott múlása miatt panaszkodott a cserebogárnak –bizony mégiscsak kor ez. Nem szégyen, nem büszkeség – kor.

És ezek szerint egyben gyanús momentum.

Nevezett ifjú szerint, ugyanis aki koros, az politikailag egyúttal kóros is, minek szavazzon a jövőről az olyan, akinek már amúgy sincsen sok hátra. 

Oké. Voltak már e földön olyan kultúrák is, amelyek a korosakat szépen felküldték a hegyre, a sárkány barlangjába. Ehhez viszonyítva a Kádár-program – Mama, Papa, ne szavazzatok! – egyelőre még elég visszafogott. 

A politikát azonban mindenképp tanulnia kellene még az ifjúnak, mert mi van akkor, ha néhány szép korú mentális éppen a pártjára készülne szavazni? Csak úgy kidob az ablakon értékes szavazatokat?

Ha pedig a jövőt féltve ítélne némaságra minket, akkor pártjának most éppen az uniós hitelfelvételek ellen kellene bőszen  agitálnia, de hát nem teszi. Pedig akárhogy alakul majd a brüsszeli csata, a hitelek árát mindenképp a fiataloknak kell majd megfizetniük, akkor is, ha akkoriban már ők is korosabbak lesznek.

Arra már gondolni se merek, hogy az akció a Demokratikus Koalíció ellen irányulna, lévén ott a rajongók többnyire szép korúak. Sőt 2022-ben maga Gyurcsány is túl lesz már a hatodik ikszen, nosza, Kádár Barnabás beszélje rá a visszavonulásra. Annak legalább lenne valami értelme.

De sajnos így nincs. Kor- és kórtársaim, íme a jövő…  

Némi enyhet csak az ad, hogy viszont bármikor lehetek Galló Bella.