Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

Május elsejei tüntetések: Felvonulók kérték

A munka ünnepén is folytatódott az ellenzéki pártok helyezkedése, ahol mindenki a szokott formáját hozta. Az MSZP a Jobbikkal versenyezve osztana helikopterpénzt, Gyurcsány a többieket osztotta, a törpepártok észt osztottak, miközben a Momemtum Mozgalom a jól bevált vonulásos tüntetéssel előzte be a teljes mezőnyt.

Amióta a baloldali piacvezető MSZP politikai sorsát Botka Lászlóhoz kötötte, egy tapodtat sem léptek a beígért, és az ellenzéki szavazók által nagyon várt választási szövetség felé. A március végére ígért összefogás érdeklődés hiányában elmaradt, a határidőt a május végi kongresszusig hosszabbították meg. Mintha addig bármi is változna.


A mestertervekről a hétvégén Juhász Péter Együtt-elnöktől tudtuk meg a legtöbbet, aki az “összefogás nélküli összefogás” jegyében a tervezőasztalon az MSZP-t és DK-t gyúrná össze, holott jól tudja, hogy Botka lehagyná a közös listáról a potenciális partnerpárt elnökét, a népszerűségi listák egyik sereghajtóját, Gyurcsány Ferencet. A Juhász-Szigetvéri duó a 2010 utáni pártokból alakítana valamilyen választási pártot, hogy biztosan át tudják ugrani az 5% küszöböt. A papír sok minden elbír, ugyanezt játszották el 2012 után, akkor még az Együtt-PM párossal.

A nagy összefogósdi azért sem akar összejönni, mert LMP és a Momentum továbbra is külön akar indulni, előbbinek kongresszusi határozata, utóbbinak számos jobb ötlete és több utcára vihető híve van. A Momentum Mozgalom (MoMo) már megint elvitte a showt a többiek elől. A generációs párt kliséjétől és a többi párt öleléséből szabadulni vágyó MoMo-s pártvezetők az álomgyilkos olimpiaellenes aláírásgyűjtéshez képest “saját” projekteket és hivatkozási alapot keresnek, ilyen volt a vonulásos tüntetés.

A MoMo ügyesen veszi ki a szelet a többiek vitorlájából. A balliberális oldal leragadt az oroszellenes Obama-McCain doktrínánál, és a nyugat (a “piacok”, Brüsszel, Soros) feltétlen imádatánál, amit a többiek a tv- és rádióstúdiók, valamint a sajtótájékoztatók és lakossági fórumok Bermuda-háromszögben élnek ki. Ami nem sikerült Gulyás Mártonnak a festékesdobozos magánszámával, azt most a MoMo próbálja meg: fenn kell tartani a Soros-Egyetem melletti tüntetés lendületét, az ellenzéki szavazókat közösségi élményeken át kell a saját zászló alá terelni.

Nincsen jobb helyzetben a Jobbik sem, amely úgy tagadja a Simicska-vádat, hogy közben egyre jobban magára húzza azt. A cukiságkampány korlátossága és a szavazatvesztés láttán leporolták a gárdát és néhány cigányellenes kommunikációs panelt, hátha ezzel sikerül megállítani a Hanuka-levél és a Soros-Egyetem melletti kiállás miatt elbizonytalanodó törzsszavazók elvándorlását. Erre a cikk-cakkra a sajtó is felfigyelt, így a kampányra fordulva, egyre nehezebb a Jobbiknál egyenes kommunikációs és programvonalat találni.

 

(Kép forrása itt.)