Máthé Áron
Máthé Áron történész

Magyarországon is?

Ha beírjuk a keresőbe, hogy „Magyarországon is járt az új-zélandi merénylő”, tegnap óta megszámlálhatatlan találatot kapunk. És mintha ez nem lenne elég, különös kéjjel röpítette világgá a hírt az összes létező hírcsatorna, hogy „magyar nevek is szerepeltek a tömeggyilkos fegyverén”. Hunyadi János és Horogszegi Szilágyi Mihály.

- Ej - ordította Bódogfalvi a kardját kirántva -, hát a mi gyerekeinket nem öldösik-e meg a kutyák? Még a csecsemőnek se kegyelmeznek!

- Szúrd le! - kiáltotta a sátorbontó.

Vasné elrántotta a gyermeket, s a karját tartotta, hogy a katona meg ne üsse.

- Ne bántsd!

S már akkor három asszony is fogta a gyermeket.

(Gárdonyi Géza: Egri csillagok)

 

Első józanabb pillanatunkban azt gondoljuk: és akkor mi van? Bőséges a névsor, Ozorai Pipotól és a Tallóci fivérektől kezdve az egri hősökön keresztül egészen Petneházy Dávidig. Törökverő vitézeink akadnak szép számmal, köszönhetően a 150 éves oszmán nyomulásnak majd a következő 150 évnyi megszállásnak, hódoltságnak.

A második, immár rezignált pillanatban pedig: micsoda furcsa, kifordított gondolkodásmód vezérli ezeket a zsurnalisztákat. A cím ugyan értelmetlen és hülyeség, de majd biztos többen klikkelnek. Jó, hát végül is a sajtó így működik, bár ilyenkor azért az önmérséklet is elkelne.


A harmadik pillanatban azután törökön-tatáron, nácikon és szovjeteken, végül pedig Soros-birodalmon edződött közép-európai agyunk elkezd forogni. Vajon miért üzenetértékű számukra, hogy „járt Magyarországon is”? Csak nem azért, mert ezerszer hallottuk már, hogy „Orbán gyűlöletpolitikája” hova vezet? A sötét, fasiszta, népellenes (tőkepárti!), tudományüldöző, fakivágó, kegyetlen Orbánisztánból merített nyilván ihletet az új-zélandi terrorista.

Csalódást kell okoznunk, hiszen a hasonló bűncselekmények idehaza még mutatóba sem nagyon akadtak. A Magyar Nyilai tragikomikus kitaláció volt, a cigánygyilkosságok mögött pedig gyanús titkosszolgálati hanyagsággal megkevert hamis kártyapakli sejlik fel.

Másfelől várható volt, hogy a nyugati világban eluralkodó elmebaj, amely az iszlámista terrort a hétköznapok részéve nyilvánítja, amelyben a hazatérő terroristák és feleségeik inkább áldozatok, mint tettesek, ahol az éppen hitetlenek mészárlásával foglalkozó dzsihádisták ugyanúgy felvehetik a szociális segélyt, és ahol állandó a bocsánatkérés a történelmünkért, ahol konzervatív politikusokat őrizni kell, mert ezrével kapják a fenyegetéseket, egyszóval ez az iszlamofil perfidéria előbb-utóbb egy sötétebb lelkű figurából valami hasonló borzalmat fog kiváltani. Még az olyan haladó helyeken is, mint a bezzeg Új-Zéland, ahol a miniszterelnök-asszony a parlamentben szoptat!

Mindezzel szemben Magyarország egyelőre a béke szigete. Őrizzük meg így.

 

(Kép forrása: itt.)