Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Magyarország a legjobb tízben

Így lettünk az elmúlt négy évben sereghajtókból éllovasok.

Közel egy hónapja jelent meg a hír, amely elkerülte a magyar sajtó figyelmét: Egy amerikai kutatóintézet elkészítette a 10 befektetésre leginkább ajánlott ország rangsorát. A legjobb tízbe bekerült Magyarország is, az elemzők a kilencedik helyre rangsorolták hazánkat.


Az elemzés Magyarország jó helyezése kapcsán kiemeli a tartósan alacsony inflációt valamint a Magyar Nemzeti Bank gazdasági növekedést serkentő intézkedéseit, többek között a jegybanki kamatcsökkentést. A kutatók hangsúlyozzák Orbán Viktor miniszterelnök növekedés-párti költségvetési és pénzügypolitikáját. Mindemellett az elemzés kitér arra is, hogy a kormányzat az idei év harmadik negyedévében a bankadó mérséklését tervezi.

Az ellenzék által sulykolt rémhírekkel szemben tehát a magyar pénzügy- és gazdaságpolitika sikeres, Magyarország vonzó állam a befektetések számára.

(Kép forrása: itt.)

A Bretton Woods kutatóintézet elemzésében olyan befektetésre ajánlott államok között szerepel Magyarország – például az Egyesült Államok, Németország, Dánia, vagy éppen Japán – amelyek a hitelminősítők rangsorainak élvonalában szerepelnek.

Az elmúlt években Magyarország a gazdasági növekedés, a munkanélküliségi ráta, az infláció és a befektetések szempontjából is Európa élvonalába küzdötte magát. Már csak az a kérdés, mikor kapnak végre észbe a hitelminősítők is, és emelik befektetésre ajánlott kategóriába Magyarországot.