Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Macronnak mindent szabad?

Emmanuel Macron bezáratja a francia elit oktatási intézményét, a Strasbourgban székelő Nemzeti Közigazgatási Iskolát (ENA).

A hír egy héttel ezelőtt látott napvilágot a nemzetközi sajtóban, de a francia elnök kiszivárgott terve nem kavart különösebben nagy port. A Macron elképzelésével foglalkozó cikkek objektív hangnemben közölték a patinás francia iskola bezárásáról szóló értesülést, majd – fenntartva a mértéktartó álláspontot – azt elemezték, hogy Macron vajon a populisták felé akart-e gesztust gyakorolni az ötlettel, vagy valamilyen más grandiózus terv része az intézkedés.

Mintha senkit sem zavarna a tény, hogy a francia elnök, a végrehajtó hatalom feje, önhatalmúlag úgy döntött, hogy itt az ideje felszámolni egy 1945-ben alapított, magas presztízsű, nemzetközileg elismert és nagyrabecsült oktatási intézményt. Az elmúlt több mint hetven évben az ENA-ból került ki a francia elit színe-java: többek között d’Estaing, Chirac és Hollande elnökök is itt végeztek.

Nem indult nemzetközi petíció az iskola megmentésére, nem jelentek meg az „I stand with ENA” hashtagek és Manfred Weber sem jelentkezett be az ENA megmentésére. Pedig, ellentétben a CEU-val, amelyet senki sem akart bezárni, egyszerűen csak a minden más Magyarországon működő egyetemre is kötelező akkreditációs feltételeknek kellett volna megfelelnie, az ENA esetében felszámolásról van szó, egy nyílt politikai döntés alapján.


Az elmúlt években már kiderült, hogy Macron sokkal inkább a tervek embere, mint a megvalósításé, így a több mint hét évtizede működő ENA akár túl is élheti a francia elnök legújabb allűrjét. Mégis furcsa, hogy a mainstream médiából nem záporoznak a francia tanszabadságot és demokráciát gyászoló írások.

A magunk részéről aggódva várjuk, hogy megkezdődjenek az ENA melletti demonstrációk és aláírásgyűjtések, és hogy a hazai ballib sajtó hisztérikus hangvételű írásokkal számoljon be a fejleményekről. Nagyon reméljük, hogy a vezető német politikusok elrettentő kiállása mellett az Európai Parlament is napirendre tűzi a kérdést, számonkérve Macron elnököt.  

 

(Kép forrása itt.)