Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Liberális hiszti 3.

Akkor vegyük át még egyszer: a határon túli magyarok a magyar nemzet részei. Az ő védelmük pedig nem egyenlő a határrevízióval.

Miközben az európai elit és a magyar kormány erőfeszítéseket tesz azért, hogy elkerüljön egy kiszélesedő háborút Ukrajnában, és Magyarországot távol tartsa a konfliktustól, eközben két honfitársunk lelkesen dolgozik azon, hogy Magyarországot belekeverjék. Erős szavak? Lehet, de az sem kevesebb, amit a két magyar szerző a világ egyik legtekintélyesebb külpolitikai folyóiratában állít, lényegében revíziós törekvésekkel vádolva a magyar kormányt. Ha ezek a gondolatok egy magyar médiumban jelennek meg, akkor az ember vállat rándít. Akkor sem érdemelne különösebb figyelmet, ha nem egy világméretű konfliktus kirobbanásának előszobájában lennénk. Így azonban minden szónak különös súlya van. A cikk ismertetésével nem bajlódnék, azt mindenki elolvashatja itt, magyarul pedig itt.

Hogy mi a bajom az írással?


1. Először is tisztességtelen módon összemossa a magyar kisebbségek legitim, jogos, méltányolható, sok éve következetesen képviselt és az európai normákkal összhangban lévő autonómiatörekvéseit Oroszország területszerző háborújával.

2. A cikkben megfogalmazott Hitler=Putyin, Putyin=Orbán képlet matematikai megoldása olyan nevetséges és képtelen állítás, amit komoly ember nem ír le.

3. A cikk nem kevesebbet állít, mint hogy a magyar miniszterelnök hiéna módjára csak az alkalmat lesi, hogy lecsaphasson Kárpátaljára. Ezt a kijelentést az írás semmilyen állítással nem támasztja alá, semmilyen kézzel fogható bizonyítékkal nem szolgál. A szerzők felételezik, hogy Orbán fejében ez is megfordulhat.

4. Mindezt egy olyan időszakban, amikor épp elég feszültség van az európai politikában, amikor ennél kevésbé durva állításokat is körültekintőben fogalmaz meg az ember.

5. A kárpátaljai magyarságot az elmúlt időszakban számtalan hátrány és atrocitás érte. Felgyújtott magyar emlékmű, kettős állampolgárság tilalma, besorozás, nyelvtörvény, amit csak külföldi nyomásra vontak vissza. A határrevíziós állítások éppen arra jók, hogy az ottani magyarságot az ukrán nacionalisták célkeresztjébe állítsák.

(Fotó: MTI/Nemes János)

6. Ha egy magyar embernek lehetősége van, hogy a Foreign Affairsbe írjon, akkor tök jó lenne, ha képes lenne nagyhatalmi látószög helyett magyar perspektívából ránézni az eseményekre. Ez sajnos nem sikerült.

7. Az a vélemény pedig, hogy a határon túli magyarok nem részei a magyar nemzetnek, elfogadhatatlan.

Magyarország a németekhez, franciákhoz és más európai nemzetekhez hasonlóan mindent megtesz az ukrán konfliktus békés rendezéséért, éppen ezért mondott határozott nemet Merkel és Orbán is a fegyverszállítás kérdésére. Eközben a két magyar szerző revizionista tervekkel vádolja a magyar kormányt, gyanúba keveri Magyarországot a nemzetközi közösség előtt, és csak közelebb tolja a konfliktushoz, amitől a kormány éppen távolságot igyekszik tartani.

Én értem, hogy a magyar kormányzat és Orbán Viktor külföld előtti kompromittálása sokat megér a szerzőpárosnak, de Magyarország háborúba sodrása talán túl nagy ár.