Liberális hiszti 9.

Őszinte szerepzavarban él a Magyar Helsinki Bizottság nevű szervezet, derül ki az úgynevezett jogvédők minapi megnyilvánulásából. Mint nyilatkozatukból kiviláglik jogvédőink nem restek akár magával az olimpiával is birokra kelni, ha kell.

Pénteken megkezdődtek a XXXI. nyári olimpiai játékok Rióban. Az eseményen 207 csapat sportolói képviseltetik magukat, a magyar küldöttség 160 fővel utazott a játékokra.

Zajlott is minden a maga medrébe, míg nem elérkezett az első versenynap, ahol nem más, mint a menekültek olimpiai csapatának úszója állt rajtkőre. Yusra Mardini megnyerte az előfutamot, arról –mivel minden szempontból irrelevánsnak mutatkozott – ifj. Knézy Jenő technikai hibákkal is tűzdelt közvetítésében nem számolt be. Sőt, a felszólítások ellenére Canossa-járásba sem kezdett, így élesítették is, az ilyenkor jól megszokott boszorkányüldözést.

(A Magyar Helsinki Bizottság, mindent „pártol” ami magyar, így a 2024-es budapesti olimpia tervét is.)


A Magyar Helsinki Bizottság – egyebek mellett honi ellenzéki feladatokat is ellátó civil szervezet – rettegéstől elcsukló hangon kiáltott aljas, utolsó cenzúrát. Majd, mint az MTVA reakciójával kapcsolatban durcásan megjegyzik: „A közmédia sajtófőnöke és a kommentátor, ifj. Knézy Jenő nem kér bocsánatot, mert egy előfutamban éppen csak az olimpiai menekült csapat versenyzőjét felejtette el megnevezni, aki történetesen megnyerte futamát. Technikai hiba történt, szakmai nem; ha valaki hibásak, azok a közmédia ellenségei. Szerintünk meg nem”.

Magam részéről úgy gondolom, hogy a többi élsporthoz hasonlóan az úszást is az eredmények alapján lehet leginkább megítélni. A teljesség kedvéért jegyezzük meg: egy olimpiáról van szó.

A hírek szerint Szíriából egyenesen Németországba úszó Mardini, 1:09:21-es idejével nyerte meg az előfutamot, ami – diplomatikusan fogalmazzunk úgy – nem egy történelmi eredmény. Az idei évi Országos Bajnokságon az eredmény, női 100 m pillangóban bizony csak a 40. helyre lett volna elég. Némileg jobb a helyzet, ha az Országos Gyermek Bajnokság indulóit nézzük, itt ugyanis – a 13 éves lányok között – meglett volna a 13. hely is.

Mint azóta az elődöntők összesítéséből kiderült, Nardini idejével az olimpiai dobogó 41. fokára állhatott fel. Sportszakmai szemszögből tehát viszonylag nehezen értelmezhető az eredmény körüli polémia. Akkor meg mégis minek a hiszti?

Lefordítom: ha eredményei miatt nem is, akkor szírsége és menekültsége miatt kellett volna kitüntetett figyelemmel kísérni az úszó teljesítményét.

Jegyezzünk azért meg valamit. Egy olimpia rögvalóságában – a máskor oly egekig magasztalt szabadpiachoz hasonlóan – nem a méltányosságra való hivatkozgatás, történelmi előképek meglebegtetése, hanem az eredmény számít.

Ez egy ilyen műfaj. Legyen elég a hisztiből.