Megyery Gerda
Megyery Gerda politológus

Liberális hiszti 6.

Plakátkampány a bevándorlásról: tények és tévhitek.

Az elmúlt napokban a kormány kampányt indított a bevándorlásról és a terrorizmusról szóló konzultáció kapcsán. Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket és tévedéseket a témával kapcsolatban.

1. „Az illegális bevándorlás nem is komoly probléma Magyarországon.”

Azt, hogy Magyarországot mennyire súlyosan érinti az utóbbi években a bevándorlási hullám, minden létező statisztika alátámasztja (sajnos). Az egy főre jutó menedékkérők számát tekintve Magyarország már a második az uniós tagállamok között – áll az EU statisztikai hivatalának jelentésében. 2013 és 2014 között a Magyarországon menedékjogot kérők száma 126 százalékkal növekedett, messze meghaladva az EU-s átlagot. 2015-re a helyzet még súlyosabbá vált. Az év első 5 hónapjában közel 50 000 illegális határátlépőt tartóztattak fel a magyar határon, ami több mint tízszerese az egy évvel ezelőtti adatnak. Idén várhatóan körülbelül 120-130 ezer illegális bevándorló fog érkezni hazánkba, elsősorban Koszovóból. Bár többségük egyelőre csak átutazik Magyarországon, a fogadó országok (Ausztria, Németország, Skandináv országok) határaik lezárását és a már ott lévő illegális bevándorlók visszatoloncolását tervezik Magyarországra. Emellett az Unió az Európában összegyűlt menekülteket kvóták szerint osztaná szét a tagállamok között. Magyarország így kettős nyomás alá kerülhet: a délről özönlő bevándorlók és a nyugatról visszatoloncolt migránsok kereszttüzébe.


2. „A bevándorlásról szóló plakátkampány idegengyűlölő.”

Egyetlen kirekesztő, megbélyegző, szidalmazó vagy durva állítás sem szerepel a plakátokon. A plakátok nem neveznek meg konkrét népcsoportot, etnikumot. „Ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a kultúránkat!” Miért, talán nem? Talán a különböző afrikai vagy arab országokból érkező bevándorlóknak nem kell tiszteletben tartaniuk az európai kultúrát és az európai normákat? Például a nők és férfiak egyenjogúságát?

Vagy talán a „Ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a törvényeinket!” mondat lenne ennyire vérlázító? Nehezen tudom elképzelni, hogy épeszű emberek azt gondolnák, hogy a hazánkba érkező bevándorlóknak nem kell tiszteletben tartaniuk a magyar törvényeket. Ha én Franciaországba megyek, nekem is tiszteletben kell tartanom a francia jogszabályokat. Ez alapvető. Ez a minimum. Minden államnak jogos követelése, hogy 1. ne lépjenek illegálisan a területére, 2. akik pedig legálisan érkeznek az országba, azok tartsák be a törvényeket. Magyarországon a lopást, a rablást, az emberölést bünteti a törvény. Magyarországon a házasság monogám kapcsolat. Valóban extrém elvárás, hogy ezeket a hazánkba érkezők betartsák?

(Kép forrása: itt.)

3. „Magyarország megint az Unió fekete báránya lett a bevándorlás ellenes plakátokkal.”

A magyar plakátkampány nem különutas megoldás, sőt. Mondanak ennél különböket is tőlünk nyugatabbra. A kormányzó dán Szociáldemokraták plakátjain például a következők olvashatók (dánul természetesen): „Ha Dániába jössz, dolgoznod kell.” illetve „Szigorúbb menekültszabályokat, több feltételt a bevándorlókkal szemben.” Ausztrália ennél messzebbre ment. Az ausztrál plakátokon az embercsempész hajókon érkező bevándorlók ezt olvashatják: „No way. You will not make Australia home.” vagyis „Ki van zárva. Ausztrália nem lesz az otthonod.” A szórólapokon pedig részletesen figyelmeztetik a bevándorlókat: aki érvényes vízum nélkül érkeznek Ausztráliába, azt kitoloncolják. Akik embercsempész hajókon illegálisan közelítik meg az ausztrál partokat, azokat szépen visszafordítják az ausztrál vizeken túli területekre, és magukra hagyják őket. A szabályok mindenkire vonatkoznak: családokra, gyerekekre, tanultakra és képzettekre egyaránt.

Vagy nézzünk meg néhány svájci plakátot. Az egyiken néger és arab kezek lopkodnak el svájci útleveleket. A másikon fehér birkák rúgják ki Svájcból a fekete bárányt. A harmadikon egy arab gengszter, egy néger rapper, és egy burkás nő szerepel. Azt hiszem, mindannyian beláthatjuk: a fentiekhez képest a magyar kormány kifejezetten visszafogott kampányba kezdett.

4. „A kormány csak propaganda céllal készítette a plakátokat, ezért vannak magyarul.”

A magyarok többsége nincs tisztában az utóbbi években rohamosan növekvő illegális bevándorlás veszélyeivel. Nem tudják, hogy milyen drasztikus mértékben növekedett a magyar határt illegálisan átlépők száma. Nem tudják, hogy Európában Magyarország van az egyik legnagyobb veszélyben az illegális migráció következtében. Ezért olvashatjuk az üzeneteket magyarul. Az Orbán-kormánynak hamarosan Brüsszelben kell megvédenie a magyar álláspontot a bevándorlási kvótával és az uniós bevándorlási politikával kapcsolatban. Ehhez pedig fontos, hogy a magyarok tudják és értsék a kormány álláspontját. A plakátok nem öncélú propagandaanyagok, hanem az elkövetkező években Magyarország és Európa előtt álló egyik, ha nem a legnagyobb kihívásra hívják fel a figyelmünket. Százezrek lépik át az Unió határait illegálisan, és további milliók indulnak útnak Európába, nyelvtudás, képzettség és az európai kultúra ismerete/értése nélkül. Ennek a helyzetnek a kezelésére kell felkészülnie Magyarországnak és az EU-nak is.