Megyery Gerda
Megyery Gerda politológus

Lezárt határok Európában

Nyugat-Európában is megérkeztek az első kézzelfogható válaszok az egyre erősödő illegális bevándorlás problémájára.

A vártnál hamarabb bekövetkezett, amire a drasztikus mértékű illegális migráció kapcsán számíthattunk: az EU nyugati felén megkezdődtek a visszatoloncolások és újra fegyveresek őrzik az uniós tagállamok lezárt határait.


A bevándorlási hullám megfékezésére külső határait több uniós ország – Spanyolország, Bulgária, Görögország – már korábban lezárta, fizikai értelemben is (fallal, drótkerítéssel). A helyzet most annyiban változott, hogy az EU több nyugati tagállama belső, az Unión belüli határainak lezárása mellett döntött. Hiába tehát a schengeni övezet vagy a négy szabadság elve: az európai országok nem tudnak és nem akarnak több illegális migránst elszállásolni, így ha kell, az unión belül is lezárják országaik határait. Miközben Brüsszel kvótákról és humanitárius kötelességekről beszél, a nemzetállamok önálló cselekvésbe kezdtek. Németország május végén zárta le határait, a G7-csoport vezetőinek bajorországi tanácskozására hivatkozva. A múlt hét végén pedig Franciaország, Ausztria és Svájc is lezárta olaszországi határát az illegális bevándorlók előtt. A francia-olasz határon a bevándorlók rátámadtak a francia rendőrsorfalra, követelve, hogy engedjék át őket. (Elgondolkodtató, hogyan jutott odáig Európa, hogy a területén illegálisan tartózkodók már nem bujkálnak, menekülnek a hatóságok elől, hanem eléjük állnak, rájuk támadnak, szabad továbbhaladást követelnek…)

(Franciaország lezárta olaszországi határát a tömegével érkező menekültek elől.) 

A határlezárások mellett megkezdődtek a visszatoloncolások is. Svájcból és Ausztriából is visszatoloncolják az illegális migránsokat Olaszországba, az osztrákok a menedékkérelmek elbírálását is felfüggesztették.

A Frontex adatai szerint Olaszországba idén eddig 47 ezer illegális migráns érkezett (Magyarországra több mint 50 ezer…), akik mindeddig gond nélkül folytatták útjukat a skandináv országok vagy éppen Németország felé. Ennek a világnak lett most vége. Olaszországban mindezt megelőzően is súlyos volt a helyzet, a határok lezárása pedig korábban elképzelhetetlen állapotokat idézett elő a dél-európai országban. Az olasz vasútállomásokon több száz migráns táborozik, akik pedig nem férnek el a peronokon, azok a környék lakóházainak udvaraiban várják a továbbutazás lehetőségét. Olaszország kelepcébe került: az olasz hatóságok mentik ki a tengerből a délről özönlő bevándorlókat, miközben az ország északi és nyugati határain nem engedik tovább, vagy visszatoloncolják a migránsokat.

Ezt a helyzetet kell elkerülnie Magyarországnak: hazánkba idén már több illegális migráns érkezett, mint Olaszországba. Erre a veszélyre hívja fel a figyelmünket a kormány plakátkampánya, és ezért épülhet – más uniós országok mintájára – négy méter magas fal a magyar-szerb határon, az EU külső határán.