Megadja Gábor
Megadja Gábor eszmetörténész

Életünket és vérünket…

… vajon ki adná Kijevért?

A kérdés azért fontos, mert az elmúlt időszak szabadság-szimbóluma az ukrán-orosz konfliktus lett. Bátor twitter-üzenetek, profi imázs-videók, hangos jogvédő segítségkérések kísérték a Majdan forradalmát, és az azt követő orosz agresszió eseményeit is.


Érintettek vagyunk, és nem pusztán azért, mert mindez a szomszédban történik. A magyar kormányt nem kevés kritika éri a fenti twitter-, blog-, és sajtóközösségtől, amiért a miniszterelnök autonómiát emleget, elzárja a gázcsapot Ukrajna felé, átvezeti Magyarországon a(z azóta befulladt) Déli Áramlatot, és megépítteti az oroszokkal Paks2-őt. A globális világok harcában ez mind árulásnak tetszik. Az olyan apróságokról most ne essen szó, hogy Magyarország volt az utolsó ország, amely elzárta a csapot (majd elsőként nyitotta újra), hogy az Északi Áramlat Németországba vezet, vagy, hogy a franciák milyen területen bizniszelnek az oroszokkal. Mindez elintézhető a szokásos „igen, de nem úgy, nem annyit, nem akkor, és nem is”-kifogásokkal, illetve a klasszikus quod licet Iovi, non licet bovi megmondással. Paks2 talán annyira nem is, de a Déli Áramlat okkal irritálhatta az Egyesült Államokat (Európát, ha kicsit őszinték vagyunk, kevésbé). Ha a vezetékek elkerülnék Ukrajnát, akkor Ukrajna jelentéktelenné válna, az eddigi nyomásgyakorláshoz szükséges eszköze megszűnik létezni. A hangos twitter-, blog-, jog-, és sajtóharcosokon kívül pedig Ukrajna valójában az ukránokon kívül csak az oroszoknak fontos.

A Nyugatnak nem önértékén fontos Ukrajna, az ő megfontolásaik más természetűek, noha az orosz megfontolásokkal ezek párhuzamba állíthatók. Már a látványra sem nagyon ügyelnek, elég, ha az ember megnézi a kinevezett külföldi kormánytagokat. A magyar szempont természetszerűleg nem fontos egyik fenti résztvevő félnek sem, ahogy a globális világok harca híveinek sem itthon.

A fontosság kérdése pedig, amikor a helyzet élessé válik, realistább megfontolás tárgya lesz. Összeszámolta valaki, a „furcsa háborúban” hány brit és francia katona halt meg Varsóért? És mi volt a helyzet a holland békefenntartókkal a délszláv háborúban?  

És hová tűnt Mikhail Szaakasvili?