Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Lesz-e józanság a baloldalon?

Tegnap arról vitatkoztam Böcskei Balázzsal a HírTV Csörte című műsorában, hogy van-e összefüggés az ellenzéki pártok viselkedése és a tüntetők agressziója között.

Abban mindketten egyetértettünk, hogy elítéljük az utcai vandalizmust, de vitapartnerem szerint az ellenzéki vezetők fellépése és az utcai agresszió között nincs ok-okozati összefüggés.


Tegnap ez az érvelés végképp megdőlt, hiszen az ellenzéki pártok politikusai tevőlegesen is részt vettek az ismét erőszakba torkolló demonstráción. A szocialista Nyakó István az első sorokból támadt a rendőrökre, a Momentum elnöke, Fekete-Győr András pedig füstgránátokkal dobálta az Országházat védő rendőröket. Fekete-Győr nem először lép fel fenyegetően, mindig is élen járt vélt vagy valós ellenfeleinek dehumanizálásában. Emlékezzünk csak vissza, amikor a párttársaival betörtek az Origo szerkesztőségébe, és Fekete-Győr megfenyegette a szerkesztőség egyik munkatársát, most pedig rendőröket vegzált.

Az ellenzéki térfélen zajló láthatósági versenyben most már minden eszköz megengedett, még a hivatalos személy elleni erőszak is. Kérdés, hogy kiben lesz annyi józanság a baloldalon, hogy ki meri mondani: eddig, és ne tovább!

 

(Kép forrása itt.)