Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

Legyetek ti is Gyurcsányok!

“Nem kevesebb, hanem több ‘Gyurcsány’ kell!” – a negyedik kétharmad hajnalán a DK elnöke kiadta az új parlamenti ciklus ellenzéki politizálásának jelszavát, amivel, ha lefordítjuk magyarra, azt akarta mondani, hogy több DK kell. A Momentum elnöke is “fentről” csökkentené az ellenzéki pártok számát, míg a “kapitány” pont egy sokadik párt alapításán dolgozik. Anziksz csata után.

Az, hogy 13 évvel hivatalból való távozása után még mindig Gyurcsány Ferenc a magyar politikát meghatározó egyik politikus, komoly teljesítmény. Persze kevéssé a politikai karrierjét negyven éve, a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) funkcionáriusaként kezdő volt miniszterelnök (pozitív), mint sokkal inkább baloldali és ellenzéki politikustársai (negatív) teljesítménye. Sokan és sokszor elmondták már, hogy az ellenzéki pártok Gyurcsány Ferencet “sem kiköpni, sem lenyelni nem tudják”. Most, a negyedik kétharmad hajnalán ismét ez a helyzet.

Csehül állnak. 


A sorozatban negyedik bukta után a DK elnöke a másodperc tört része alatt teátrálisan átgondolta lemondását, és a maradás mellett döntött, valamint arra buzdította politikustársait, hogy “legyenek ők is ‘Gyurcsányok’”, valamint tudatta velük, hogy “nem kevesebb, hanem több ‘Gyurcsányra’ van szükség!”. Mivel a Demokratikus Koalíció egy oligarchapárt one man show, így a pártelnök nélkül aligha lenne életképes, Gyurcsányné Dobrev Klára pedig még nem tudta leánykori nevén futó politikusi karrierjét abba a szakaszba léptetni, amikor már megszabadulhatna férje politikai tehertételétől.

A legerősebb ellenzéki és baloldali párt elnöke tehát learathatja az előválasztás során kifejtett rengeteg machináció gyümölcsét, a DK adja a legerősebb frakciót az Országgyűlésben és a Fővárosi Közgyűlésben is, valamint a vele szövetséges Jobbikkal és az LMP-vel az ellenzék és a baloldal megkerülhetetlen szereplője, az összefogás önjelölt felkent zászlóvivője. Azért érdemes a fél évvel ezelőtti történéseket felidézni, mert várakozásunk szerint ez ismétlődik az előttünk álló két évben.

Gyurcsány Ferenc a legjobban egy ellenzékváltó pólus kialakulásától fél(t), amire most éppen a Momentum (lett volna) képes. Ezért mantrázta a DK az “egy az egy ellen” képletet, majd a Hazafias Népfront / antifasiszta egységfront “teljes összefogás” szükségességét. Akik ebből kitáncoltak, vagy kimaradtak, azokat a “Fidesz szekértolóinak” titulálták és a baloldali buborékban kiadták rájuk a fatvát.

A DK mindvégig a mandátumok maximalizálására játszott, hogy a 2019-es EP-választási eredményére építve, vezető politikai erő maradhasson a baloldalon. Az előválasztás vége után ezt Gyurcsány ki is mondta elhíresült videójában, ahol úgy beszélt hat percet, hogy egyszer sem mondta ki az előválasztást éppen akkor megnyerő Márki-Zay Péter (MZP) nevét.

Milyen “szerencse”, hogy a 106 baloldali képviselőjelölt kiválasztásánál egyfordulós volt az előválasztás, és az “ellenzékváltó” szavazók nem tudták a DK befutó jelöltjeit úgy leváltani, mint a miniszterelnök-jelölteknél Dobrev Klárát Márki-Zay Péterre. Azt persze még vizsgálni kell, hogy Karácsony Gergely visszalépése és MZP győzelme mennyire volt ahhoz a globalista képlethez való alkalmazkodás része, amely Szlovákiában és Izraelben is sikerre vitte az ottani szivárványkoalíciókat, amelyeket egy-egy “konzervatív” politikus vezetett. Ennek a mintának MZP ugyanis jobban megfelelt, mint Karácsony vagy Dobrev.

Az előválasztás második fordulója után a DK elnöke rögtön “kapitánynak” nevezte MZP-t, rá hárítva ezzel a kampány sikerének felelősségét. Amikor a “kapitány” azt kérte, hogy Gyurcsány vonuljon hátrébb a politikától, akkor ő a családi album képeivel maradt jelen a közösségi médiában. Utóbb már politikai tartalmú posztokkal is jelentkezett, majd a kampányhajrát átengedte feleségének és párttársainak. A választási matematika eredményeként a DK szerezte az ellenzéki és baloldalon a legtöbb mandátumot, így piacvezető lett. Most ezt a pozícióját kell a 2024. májusi EP-választásig megőrizni. Itt zárul a kör a 2019-es EP-választással, amelyből szintén a DK kerekedett ki legerősebb ellenzéki pártként.

Arról már írtunk, hogy várakozásunk szerint a DK az előválasztás előtti taktikáját ismétli meg, vagyis ismét “teljes” összefogást fog szorgalmazni, amelynek továbbra is legerősebb pártja, és szövetségeseivel továbbra is meghatározó pólusa lenne. Egy 2024-es közös ellenzéki lista elfedné azt is, hogy Budapesten és az egyetemi városokban az ellenzéki szavazók mennyire elutasítják a DK-t és annak elnökét.

Eddig csak a Párbeszéd nevű baráti társaság törpepárt szaladt előre és jelentette be “önálló” indulását a 2024-es európai parlamenti választáson, aminek roppant pragmatikus magyarázata van. Tordai Bence egy virtuális árcédulát rajzolt a pártra, amelyen két név szerepel: Jávor Benedeké, akit ismét EP-mandátumhoz juttatnának, illetve Karácsony Gergelyé, aki szívesen maradna főpolgármester. Az “önálló” indulás belebegtetése lépéskényszerbe hozza a Budán és a globalizáció nyertesei között szintén hasító Momentumot, valamint az összefogásból és az Országgyűlésből is kimaradt Kutyapártot.

Írásunkat azzal a feltételezéssel kezdtük, hogy a baloldali térfélen az 2019-es EP-választás utáni helyzet ismétlődik meg, és a DK a teljes összefogást fogja erőltetni. Adja magát alternatívaként a “cseh recept”, ahol tavaly ősszel egy inkább jobboldali és egy zöld-kalózpárti formáció külön-külön szólította meg az ottani kormányváltó szavazókat. Ez a modell nálunk egy DK-Jobbik és egy Momentum-központú listával valósulhatna meg, amiből nem biztos, hogy a DK kerülne ki győztesen. Talán ennek elkerülése érdekében bíztatta a DK elnöke a többi baloldali pártelnököt, hogy “Legyetek ti is ‘Gyurcsányok’”.

(Kép forrása: Facebook/ Deák Dániel)