Galló Béla
Galló Béla politológus

Lapát

Sajnálom szegény asszonyt, Bangóné Borbély Ildikót, hogy így, télvíz idején, a nagy csata előtt bő két hónappal, lapátra tették.

Szakértelmére és erkölcsi mércéjére büszke pártja egyik kipróbált, régi harcosán statuált példát ezzel, amelynek soraiban ő - méltán válva ki a hasonszőrűek közül - mindig oly tömény és setét elszántsággal harcolt.

Egyszer a felfázást is kockáztatva, hasmánt a hideg kövön küzdött a diktatúra ellen, benn az elnyomás média-barlangjának kellős közepén, máskor meg már korán reggel csillogó szellemességgel titulálta patkánynak az ország egyik felét, és még ezen kívül is sok-sok vonatkozó nemes tettét jegyezhette fel a krónika.

Neve ily módon kétségtelenül fogalommá lett, e tekintetben talán még a rá leginkább hajazó Kunhalmi Ágnest is megelőzte, csakhogy hiába, mert jött a határozat, hogy neki bizony annyi. Odafönt valakik kérlelhetetlenül kimondták rá, hogy Bangóné politikailag immár nincsen többé. Ezek után merjen még azzal vádaskodni valaki, hogy ebben a pártban mindent szabad!


Asszonyáldozatuk persze nyilván korántsem öncélú, csak a kezdetét jelentheti egy szélesebb körű, nagy ívű ellenzéki megtisztulásnak. Diploma-stiklikkel, lenyúlt szakdolgozatokkal, hiperpasszív nyelvvizsgákkal telisteli az ellenzéki padlás, mindenki tudja ezt.

Ideje hát, hogy az új helyek elosztásának nehéz feladata előtt tiszta vizet öntsünk a másik poharába. A mi térfelünkön legyen makulátlanul patyolatfehér a konkurencia!

Apropó, új helyek.

Ha netán széleskörűen, a stiklik körét is tágítva, tovább statuálnának, gondolhatnának mondjuk Gréczy Zsoltra. Ő az,  aki közkinccsé tett önkioldós szexbotránya ellenére állítólag a kulturális portfólió menedzselésére lett kiszemelve.

Ámbár miért is ne lenne?

Szerény mutatványával végtére a vizuális kultúrát gazdagította, mondhatni előre dolgozott. Öndokumentációs videója oktatófilmként is beilleszthető az LMBTQ-propagandába,  hadd lássák csak a kisiskolások, van azért ilyen is ám, nemcsak ezzel-azzal, mással, össze-vissza lehet. Hiszen apukától otthon mégsem leshetnek el ilyet.

Vissza is vonom tehát meggondolatlan fenti javaslatomat.

Ne legyen többszemélyes az ellenzéki lapát.

Vigye el a balhét egyedül Bangóné.

Már érezni is, ettől mennyire tisztulnak.

 

(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)