Megyery Gerda
Megyery Gerda politológus

Közpénzből finanszírozott bigámia

Második feleség vagy egyedülálló anya? Így játsszák ki a migránsok az európai jóléti rendszereket.

(Az eltitkolt második házasság 200 euró többletbevételt hoz a migránsoknak.)


A Kronen Zeitung minapi cikkében olvashatjuk, hogy az osztrák kormányzat becslései szerint az eddig menedékjogot szerzett 45 000 migráns mindössze 7 százalékának van reális esélye arra, hogy munkába álljon. A maradék közel 39 000 ezer bevándorló hosszú távon segélyekből fogja fenntartani magát.

Rossz hír ez az osztrák adófizetőknek. De a java csak most jön. A muszlim férfiak több mint 20 százaléka él többnejűségben, Ausztriában azonban a poligámiát több éves börtönbüntetéssel sújtják a törvények. Mit tesz tehát az élelmes migráns? A második feleségét egyedülálló anyaként prezentálja az európai hatóságok előtt, akinek így 200 euróval több támogatás jár, mint az első, az európai jog által is elismert feleségnek. És mivel a valóságban egy háztartásban élnek, így a hatóságokat kijátszva (és a törvényeket megsértve) több pénzt tudnak kicsaklizni az osztrák kasszából.

Nézzük tehát egy Bécsben lakó, bigámiában élő menedékkérő (és családja) juttatásait: az első, legális felesége kap 620 eurót, a második, eltitkolt, az iszlám jog által elismert felesége pedig 827 eurót. Ehhez jönnek hozzá még a gyerekek után járó juttatások (gyerekekként 223 euró), és az esetleges többedik feleség támogatásai. Négy gyerek és két feleség esetén ez közel 3000 euró (~935 000 Ft.) szociális segélyt jelent.

Ez tehát a helyzet, amivel az európai hatóságok nem igazán tudnak mit kezdeni, hiszen az iszlám által szentesített poligámiát nagyon nehéz bizonyítani. A poligámiát az európai törvények büntetik, a többnejűség élesen szemben áll az alapvető keresztény/európai értékekkel. Mégis, ha illegálisan átléped a schengeni határt, jó pénzt csinálhatsz belőle.