Kormányzati és pártpolitika

A mindenkori kormánypártok gyakran nehéz helyzetben vannak: a pártpolitikai aktualitások nem írhatják felül a kormányzás hosszú távú céljait.

Abban a kérdésben nincs vita – sőt inkább ritkán látott, oldalakon átívelő konszenzus uralkodik –, hogy a Jobbik esetleges megerősödése nem áll összhangban Magyarország érdekeivel. Egy szélsőséges, végletesen (nem csak érdekek, hanem értékek mentén) oroszbarát, ellenőrizhetetlen forrásokból gazdálkodó párt rejt magában kockázatot az ország jövője szempontjából. Nem beszélve Vona Gábor furcsa vonzalmáról az Iszlámhoz, illetve a párt okkult felhangokat hallató vezetőképzőjéről. Mégis a nagybetűvel írt „Baloldali Értelmiség” a szélsőséges párt megerősödését a Fidesz elleni munícióként használja.


Egyre gyakoribb ez a jelenség az időközi választások szezonjában, amikor a Jobbik a halovány veszprémi kampány után erőteljes Tapolcai fellépésbe kezdett. Sokszor hangzik el a vád, hogy a Fidesz egy vélt értékközösség miatt nem támadja vehemensen a szélsőjobboldali pártot. Holott egyrészt ez az állítás nem igaz, másrészt visszatetsző, hogy a kompetens baloldal pártpolitikai kérdésekben is a Fidesztől várja a megoldást. Harmadrészt külön öröm nézni azt a kettős mércét, amivel a baloldal prominensei a Fidesz politikáját megítélik: ha a kormánypárt őket „támadja”, az visszaélés a kormányzati hatalommal és erőforrásokkal, ellenben a Jobbikot „támadni” állampolgári kötelesség.

(Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Valójában a magyar ellenzék sosem tudott mit kezdeni a Jobbik-jelenséggel. Egy részük a párt teljes bojkottja mellett érvelt, másik felük pedig a párbeszéd és mediálás fontosságát hangsúlyozta mondván, a dialógus majd „megszelídíti” a Jobbikot. Ékes példa erre az ATV stratégiája, amely hosszú éveken keresztül nem engedett a képernyőjére radikális politikust, az utóbbi időben viszont rendszeres vendége a csatornának Vona Gábor és csapata. Mondani sem kell, egyik módszer sem vált be. A baloldali pártok nem folytatnak valódi politizálást, eközben a Jobbik sikerrel kannibalizálja a szavazótáborukat. Ezért ezek a pártok a Fidesztől várják a megoldást.

Pedig a kormánypárt eddig is megtette a magáét. A Fidesz sikerrel vonta ki a Magyar Gárdát a forgalomból. A kormánypárt ifjúsági szervezete volt az egyetlen, ami értékelhető ütést vitt be a Jobbik tapolcai jelöltjének, Rig Lajosnak. Orbán Viktor volt az egyetlen, aki leiskolázta Vona Gábort a Parlamentben. Ezek a tettek azonban inkább a pártpolitika területére esnek, a Fidesz azonban elsősorban kormányzati ügyekre kell koncentráljon.

Ha bárki hatékonyan szeretne fellépni a Jobbik ellen, nyugodtan kezdje el saját maga. Egy ellenzéki párt számára sikeres stratégia lehet egy másik ellenzéki párt meggyengítése és szavazóinak elszipkázása is. Nem kell minden eseményt a kormánypárt elleni potenciális lövedéknek tekinteni.