Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Kommunistának lenni nem menő

Az idei év eddigi legízléstelenebb sajtó-akcióját követte el a hétvégén az Index.

Miközben a világsajtó napok óta az Amerikában tomboló erőszakhullámról készült drámai felvételekkel van tele, az Index pünkösdvasárnap úgy döntött, címlapon foglalkozik a baloldali terrorizmus iránti „romantikus vonzódással”. Azt persze értjük, hogy a koronavírus-járvány lecsengésével egyre kevesebben kattintanak a különböző pánik- és hisztériakeltő cikkeikre, de kedélyesen társalogni a több mint 30 ember haláláért felelős Vörös Hadsereg Frakcióról (RAF), mégiscsak gyomorforgató. Főleg akkor, amikor a 60-as, 70-es évek baloldali terrorszervezeteinek szellemi örökösei épp városokat dúlnak fel Amerikában.

A szóban forgó cikk egy interjú, amit az Index az „újbaloldali német terrorizmus 1968 utáni történetével” foglalkozó könyv, A terror sodra szerzőjével készített. Sausic Attila az interjúban elmondja: már fiatalkorában is szimpatizált a RAF-fal, majd amikor 1983-ban disszidált Nyugat-Berlinbe – ahol családjával egyébként „remekül” érezték magukat, miközben Magyarország „egyre kevésbé lett vonzó hely” számukra –, hamar kapcsolatba került a kommunista terrorcsoport német szimpatizánsaival. Minderről olyan nyugodt, kellemes hangnemben társalog az indexes újságíróval, mintha arról beszélgetnének, hogy melyik bélyeggyűjtő társasággal vagy horgászklubbal járt össze.


Ha valakinek az interjú első feléből még nem lenne teljesen érthető az üzenet, a könyv szerzője később egészen világosan fogalmaz:

 „…bárkiből lehet terrorista. Csak annyi kell hozzá, ami persze nem kevés, hogy ne légy képes és hajlandó elviselni a világ igazságtalanságait, és feltétlenül tenni akarj valamit ellenük. Mert hamar rájössz, hogy békés eszközökkel nem sokat tehetsz.”

A következtetés egyértelmű: ezzel a romantikus vonzódással kell szemlélnünk most azt is, ahogy a radikális baloldali aktivisták feldúlják az Egyesült Államokat és egy sokszorosan elítélt bűnöző képe alatt vonulnak.

Pedig a terrorizmus nem menő.

Terrorszervezeteket mentegetni nem menő.

Többszörösen elítélt bűnöző arcképe alatt rombolni nem menő.

Kommunistának lenni nem menő.

Amihez a kommunisták hozzáérnek, az vértől csöpög, pusztulásnak indul és nyomorúságos lesz.

 

(Kép forrása: MTI/AP/John Minchillo)