Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

Kívül tágasabb!

Ha tetszik, ha nem, egy modernkori népvándorlás tanúi vagyunk. Volt ilyen már több is a történelemben. Az egyik elsöpörte a Római Birodalmat. Egy másik lökést adott az USA fejlődésének. Vajon milyen sors vár most Európára, és benne Magyarországra?

Jönnek! Egyes becslések szerint csak Líbiában, és csak az elkövetkező nyári hónapokban félmillió ember vár a “nagy átkelésre”. Életüket kockáztatják, csak hogy álmaik földjére, Európába érkezhessenek. Pedig az “arab tavasz” előtt még “minden rendben” volt, a túlparti diktátorok az EU eurómilliárdjaiért cserében visszatartották a menekülthullámot.


Akkor még a legtöbb nyugat-európai országban is működött a rendszer, hiszen évi néhány tízezer bevándorló integrálása még nem okozott gondot. Építettek is nekik külvárosi panelgettókat; nyelvi-, integrációs és szakképzési tanfolyamokat indítottak számukra; és abban bíztak, hogy a nagy számok törvénye alapján a tömeg nagyobb része (vagy legalább a második-harmadik generáció) idővel a befogadó ország hasznos adófizetőjévé válik.

A szép reményekkel szemben a meztelen valóság azonban inkább lehangoló. Kutatások bizonyítják, hogy a mienktől eltérő vallású és kultúrájú bevándorlók többsége nehezen, vagy sehogy sem integrálódik a többségi társadalomba. Lehet persze az erről őszintén beszélő szerzőket, mint a német szociáldemokrata Thilo Sarazzint, “kirekesztőnek”, vagy éppen “idegenellenesnek” bélyegezni, de elég egy pillantást vetni Párizs, Straßburg, Malmö, vagy éppen Birmingham külvárosaira és kiderül: Az eddigi európai integrációs modell láthatóan csődöt mondott.

Kérdezzünk meg egy Berlinben, vagy Brüsszelben élő zsidót, hogy ki mer-e még menni kipában az utcára? Nézzük meg, hogy a brit, svéd, vagy francia rendőrség milyen védőfelszerelésben és csapaterővel mer az úgynevezett “no-go-zone” övezetben intézkedni! Vessük össze a bevándorlási és a bűncselekmények számát mutató térképeket! Ezek csak kiragadott, szélsőséges példák lennénk? Aligha!

Miközben Nyugat-Európába áramlik az új és képzetlen munkaerő, addig a termelés zöme már régen az Eurozónán kívülre, vagy Ázsiába költözött. Európában még mindig túl kevés gyermek születik, és a fiatalok közül sajnálatosan kevesen választanak műszaki pályát. A megmaradt termelőüzemekbe pedig leginkább szakmunkások és mérnökök kellenének. Azért, hogy a most érkező tömegekből a mai szisztéma majd 20-25 év múlva kitermeljen néhány ezer mérnököt és orvost, kár százezreket beengedni. A hiányzó specialistákat – amerikai, vagy ausztrál mintára – irányított bevándorlással is Európába lehetne csábítani.

(Kép forrása: itt.)

A képzetlen bevándorlók tömegeit korábban a cselédipar és a szezonmunka még felszívta, de 2004 óta erre már ott vannak a képzettebb és problémamentesebb kelet-európaiak is. Jobban dolgoznak, igaz ezért kicsivel drágábbak is. Ráadásul a nyugati országokban is elkezdik a passzív őslakosság munkára fogását: Angliában két év munkanélküliség után jön a közmunka, máshol a munkanélküli-ellátás időtartamát csökkentik tovább. Az egyre kevesebbet fizető cselédipari munkahelyekért dúló verseny tehát élesedik.

Ettől merőben eltér az 1900-as évek körüli nagy amerikai bevándorláshullám, az 1944/45-ben, vagy éppen 1956-ban nyugatra menekülő magyarok sorsa, valamint a kelet-európai munkaerő 2004 utáni nyugatra áramlása. Ezek azért is tudtak lökést adni a célországoknak, mert azonos kultúrájú, képzett, és könnyen asszimilálható tömegek érkeztek. Ők nem Afrikát, vagy a Dzsihádot akarták Cleveland-be exportálni, hanem egy jobb élet reményében felolvadtak a népek nagy olvasztótégelyében, vagy maguktól álltak be a sorba. Mert az USA, vagy Ausztrália eleve olyan bevándorló ország, amely erre lett kitalálva.

Európa a nemzetállamai miatt volt (eddig legalábbis) sikeres. Az EU egységes belső piaca a protestáns munkaetikára és a nemzetek közötti racionális munkamegosztásra épült. Akármennyire kemény is, de ki kell mondanunk: Európa nem oldhatja meg a fél világ problémáit! Meg kell szüntetni azt a húzóhatást, amely újabb milliókat serkent vándorútra.

A bevándorlás kérdését az EU az eddigi, láthatóan kudarcos stratégia mentén akarja megoldani. Brüsszel hatalma újabb kiterjesztéséért cserében feláldozná az európai értékeket és akár a nemzetállamokat is. Mi, magyarok látjuk az elrettentő nyugati példákat. Ezért kell a brüsszeli kvótarendszerre nemet mondanunk!