Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

Kint is Gyurcsány, bent is Gyurcsány

Amit nem tudsz megakadályozni, annak állj az élére! – A bevándorláspárti Sargentini-jelentés politikai hullámait nem a vlogger-influencerek, visszavonuló politikusok és új reménységek, hanem Gyurcsány Ferenc lovagolta meg. A politikai detoxikálás még várhat.

Az őszi politikai szezon fő kérdése az lett volna, hogy az ellenzék az utcán, vagy a parlamentben politizáljon-e a kormánypártok ellen. A kérdésre adott válasz az utcai tüntetések esetében az új mozgalmakat és az új fekete ruhás nővéreket reménységeket emelné ki a mezőnyből, míg a parlamenti politizálás az áprilisban harmadszor leszerepelt ellenzéki pártoknak adott volna egy utolsó utáni esélyt.

Európai demokraták.


A forró nyár után a zászló az utcai tüntetések hordószónokainak állt. Minden fórumon elmondták, hogy az ellenzéki pártok mennyire rosszul tették, amikor elfogadták a választás eredményét, (ismét) felvették mandátumukat, (másodszor) is esküt tettek az Alaptörvényre. Az immáron sufnituningban készülő műsorok megmondóemberei szerint mindezt csak betetézte, hogy megszavazták az állami párttámogatás és képviselői juttatások emelését is.

Ezt látva az áprilisi lebőgés fő felelősei a “nem ér a nevem, káposzta a fejem” elv alapján rugalmasan elszakadtak kifacsart és kiüresedett pártjaiktól. Ki akarták várni, hogy az utca vagy a parlamenti patkó lesz-e az ellenzéki politizálás fő arénája. Az ügyesebbje parlamenti mandátumának birtokában kapaszkodik a tüntetések emelvényeire, a kint is vagyok, bent is vagyok elvet követve.

A gyatra mezőnyt látva azonban – sokadszorra – megint csak egy politikus tudta a gordiuszi csomót átvágni. Gyurcsány Ferenc hosszú hallgatás után körbenézett, és beelőzte a többieket. Az őszi ülésszak előtt utcára hívta szektájának tagjait a “demokratákat”, majd másnap az Országgyűlésben egy isiászos szenvedélyes beszédben az összes ellenzéki közhelyet a miniszterelnök fejéhez vágta.

Gyurcsány Ferenc személye és a pár száz fős mi vagyunk a többség “tömeg” jó időre elrettenti az ellenzék egészét az utcai tüntetésektől. Karácsony Gergely, aki párttársaival korábban csak “rengeteg Unikummal” tudta a DK-s szövetségkötést feldolgozni, most sokadszorra szerepelt egy színpadon az őszödi beszéddel saját hangján politikai harakirit elkövető Gyurcsánnyal. Az ellenzéknek sokadszorra kell az utcán és az Országgyűlésben, azaz kint és bent is kezdeményező Gyurcsányhoz igazodnia. Ehhez most minden korábbinál több Unikum kell, így a politikai detoxikálás még jó időre várathat magára.