Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Karácsony, az alkalmatlan

Karácsony Gergellyel nem az a baj, amit a világról gondol, hanem az, hogy nem gondol róla semmit. Viszont a politikai nárcizmus (nem nácizmus, arról majd később lesz szó) olyan fokán áll, ahol bárminek el tudja képzelni magát. Az ő politikai terve ő maga.

Politikai programja kimerül abban, hogy ő nem Orbán Viktor, hanem egy kedves fiú, a lányos anyukák kedvence, akit reményei szerint majd a legkisebb rossz elve besegít valamilyen pozícióba. Mindegy is, hogy mibe. Végül is ő nem irányítani akar, nem terveket akar megvalósítani, ő csak szeretné elkészíteni magáról a szelfit, ahogy épp beleül egy bársonyszékbe. Miniszterelnöki vagy főpolgármesteri, egyre megy. A lényeg, hogy kevés erőfeszítéssel magasra jusson.


Még azt se mondhatnánk, hogy hatalomba. Karácsonynak nem a hatalom a fontos, ahogy Zuglóban is ráhagyta az irányítást az MSZP szürke eminenciására, Tóth Csabára és brigádjára, akik szabadon garázdálkodhatnak. Hol a kerületi ingatlanvagyon tetemes része tűnik el, hogy egy képviselőtestületi tag, Karácsony csak mosolyog és éli a kirakatpolitikus szobanövényszerű életét.

Néha azonban eljön az igazság pillanata. Ez történt kedden a Hír Tv-n, ahova Karácsony úgy sétált be, hogy a politikai egyszeregynek számító kérdésekre sem volt felkészülve. Például arra, mit gondol azokról a jobbikos kisnyilasokról, akikkel másfél éve még szóba se állt volna. Karácsony csak feszengett, mint törpe a magas piszoár előtt. Minek zaklatják őt ilyen kérdésekkel? Nyeglesége és arroganciája még a sajátjait is kihozta a sodrából.

Az a tény, hogy Karácsony megvédte Gyöngyösi Márton zsidózó mondatait, egyszerre árulkodik elvtelenségről, intellektuális lustaságról és arról, hogy tökéletesen alkalmatlan bármilyen vezető pozíció betöltésére, nemhogy egy kétmilliós város vezetésére, amelynek az éves költségvetése közel 400 milliárd forint.

Vagy komolyan el tudja valaki képzelni, hogy aki egy frappánsan feltett újságírói kérdéstől térdre rogy, majd képes lesz a 23 fővárosi kerület gyeplőjét kemény kézzel fogni, harcolni a kormánnyal a főváros érdekeiért, óriás beruházásokat menedzselni, vagy egyáltalán csak napi szinten működtetni a várost? Vagy jöhet a zuglói modell a háttérben seftelő szoclibekkel, akik úgy élik majd fel a város javait, ahogy tették ezt 2010 előtt, amikor még Demszky Gábor tartotta nekik a gyertyát. 

2010-ben a baloldal felperzselt földet hagyott Tarlósra. Budapest az elmúlt nyolc évben Európa egyik, ha nem a legjobb városa lett. Kár lenne ezt kockára tenni a semmiért.

 

(Kép forrása: itt.)