Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Jószomszédi iszony

A migrációs krízis az összeomlás szélére sodorta Svédországot, de a szomszédos Norvégia nem tervez osztozni a sorsában.

A norvég kormány akár nemzetközi egyezményeket is hajlandó felrúgni, ha a svéd menekültügyi rendszer összeomlik. A határokat erővel lezárják, a Svédország felől érkező migránsoknak pedig lehetőségük sem lesz menedékkérelem benyújtására – jelentette be a minap Erna Solberg miniszterelnök-asszony.  A norvég kormányfő szerint ugyanis nagyon is valós annak a veszélye, hogy a schengeni egyezmény és a svéd menekültügyi rendszer rövid időn belül összeomlik. Ebben az esetben a migránsok várhatóan a szomszédos Norvégia felé kezdenek majd özönleni, amit a norvégok egyáltalán nem tartanak jó ötletnek.

(Migránsok egy norvég regisztrációs központban.)


Éppen ezért a kormányzat hamarosan törvényjavaslatot fog benyújtani a parlamentben, amely lehetővé teszi Norvégia határainak teljes lezárását, a szomszédos országokból – vagyis nem közvetlenül háborús területről – érkező migránsokat pedig megfosztja annak a lehetőségétől, hogy menedékkérelmet nyújtsanak be Norvégiában.

Mindez élesen szembemegy az ENSZ Menekültügyi Egyezményével, így nem is meglepő, hogy a kormányzat bejelentése rögtön az újságírók és megmondóemberek támadásainak kereszttüzébe került. Ennek ellenére a tervezet a parlament széles körű támogatására számíthat – mint ahogy az utóbbi időben a menekültügyi eljárást szigorító összes intézkedés.

Lehet azt mondani, hogy a norvég kormány nélkülöz mindenféle empátiát és szolidaritást Svédország és a migránsok irányában, de gondolhatjuk azt is, hogy Norvégia egyszerűen nem kíván részt venni Svédország és az EU önmegsemmisítő ámokfutásában.

Mint ahogy Magyarország sem.