Jobbikos platformosodás, vagy ugrás a sötétbe?

A pártszakadások a platformosodással kezdődnek. Most a Jobbikon a sor. Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely is kipróbálta már a jobbikos Toroczkai László legújabb ötletét. Azért annyira nem jött be nekik a húzás.

2010 őszén Gyurcsány az MSZP-n belül platformot alapított, amely egy újabb színt jelentett az akkor több év után először alaposan tönkrevert szocialistákon belül, a célja az volt, hogy Orbán-ellenes népfrontot alakítson a pártjából. Magyarul, minden Fidesz-ellenes balos politikust be akart fogadni a szocik közé, akik ehhez azonban már nem vágtak olyan kedves, mosolygós arcot. Gyurcsány tulajdonképpen azokkal a volt SZDSZ-esekkel is színesítette volna akkori pártját, akiknek segítségével 2004 után szisztematikusan tönkreverte meggyengítette saját szervezetét. 2011-ben aztán platformjával ki is lépett az MSZP-ből és útnak indította a Demokratikus Koalíciót. Azóta is harcol a szocialistákkal, néhány csatát meg is nyert velük szemben, de a most elért 5 százalékos eredményével - amivel önálló frakciót alakíthat a parlamentben - még mindig az MSZP-hez képest is egy jelentéktelen pártocskának nevezhető.


Karácsony Gergely ugyancsak platformozott, amikor néhány társával közös ötlettől vezérelve szövetségre akarta vinni az LMP-t a miniszterelnöki újrázásra váró Bajnai Gordonnal. Miután ez nem sikerült a Párbeszéd Platform tagjai kiléptek a pártból, és megalakították a Párbeszéd Magyarországért nevű pártot. Sok kalandos, és teljesen sikertelen év után aztán - a korábbi szövetségesüket, az Együtt-tet megcsalva - áprilisban a szocik hátára felkapaszkodva bejutottak a parlamentbe. Igaz, csak két “politikai desszantos”, Burány Sándor és Bősz Anett leigazolásával tudtak frakciót alapítani. Magyarul teljesen kiszolgáltatott szervezetről van szó. A sikerük tehát relatív.

A legújabb hírek megint a platformosodásról szólnak, ezúttal a Jobbikban mozgolódik Toroczkai László, aki a hétvégi elnökválasztáson alulmaradt Sneider Tamással szemben. A veresége után egyelőre a párton belül kíván maga mögé támogatókat szervezni, akik kellő pillanatban, a hívó szavára vele tartanának.

Ekkor vagy kísérletet tesz majd a hatalom átvételére, vagy fogja embereit és kilép a Jobbikból, és új pártot alapít - ez lehet a mesterterv. Most ugyanis még gyengének érzi ehhez magát, és nem akar beleugrani a sötétbe, hirtelen otthagyni a Jobbikot.

Már ha megadja neki ezt az esélyt az immár Sneider vezette szervezet. Ez nem olyan biztos. Hogy az alapszabályuk egyáltalán lehetővé teszi-e a platformosodást, az titok, hiszen egyedüli pártként nekik nem nyilvános ez a dokumentumuk.

Néppártosodás ide-oda, eddig úgy tűnt, hogy a Jobbik nem a különféle platformok pártja, és Toroczkai döntését a pártvezetés az egység elleni támadásként értékeli majd.

Szóval, lehet, hogy Toroczkainak mégis a sötétbe kell ugrania, még azelőtt, hogy bármilyen platformot megalakított volna. Hogy a különutassága mennyire kifizetődő, még nem tudjuk, de elnézve a balliberális platformokból indult pártok szenvedéstörténetét, nem biztos, hogy szuper ötlet a platformosodás.

 

(Kép forrása itt.)