Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Jelentjük: a Kominform él és virul

A brit The Guardian publicistája arra biztatja az Európai Uniót, hogy zárja ki Magyarországot a közösségből – olvashatjuk a hasonló hírek kapcsán rendre örömtüzeket gyújtó hazai ballib lapok beszámolóit.

A liberális sajtóban rohamtempóban terjedt a „hír”: lám-lám, már a Guardian írója is ezt mondja, most már aztán tényleg kivágnak bennünket az EU-ból. A magunk részéről furcsának találjuk ezt a perverz kárörömöt, ám a jelenség megfejtése messzire vezetne, ezért maradjunk az eredeti Guardian-írásnál – ez is megér ugyanis néhány megjegyzést.

Először is elgondolkodtató, hogy egy az unióból angolosan távozó ország újságírója milyen alapon osztogat tanácsot annak a EU-nak, aminek már nem tagja, de legalábbis fél lábbal kint van belőle. Persze a cikk szerzője, Owen Jones a maradás mellett agitált, de jelentős véleményformálóként a maga kudarcának is érezheti a Brexitet, szóval nem ártana csöndben maradni. Ez a vita már nem tartozik rá.

Owen Jones szerint "Itt az ideje, hogy bátrak legyünk, és felépítsük a szocialista társadalmat".


Másodszor, ejtsünk néhány szót a ballib sajtó által egekbe marasztalt publicisztika szerzőjének munkásságáról is. „Negyedik generációs szocialista” – így jellemzi magát Owen Jones. Ha azonban valaki megnézi az életrajzát, rögtön láthatja, hogy a fickó nettó kommunista. Ami nem is meglepő, hiszen Jones szülei, akik a brit Munkáspárt „Militáns hajlam” nevű szélsőbaloldali, trockista csoportjában ismerkedtek meg egymással, hasonló nézeteket vallottak. Jones újságírói pályáját megelőzően szakszervezeti lobbistaként dolgozott, és ma is számos baloldali szervezet tagja. Saját elmondása szerint „baloldali perspektívából”, osztály-alapon közelíti meg az eseményeket. Ezt nehezen is tagadhatná. Egy korábbi előadása például „A modern kapitalizmus hazug, és miért a demokratikus szocializmus az egyetlen reményünk” címet viseli. Twitter-bejegyzései között csemegézve olyan gondolatokat olvashatunk, mint hogy „A szocializmus fel fogja szabadítani az egyént” illetve, hogy „Itt az ideje, hogy felépítsük a szocialista Nagy-Britanniát”. Jones szerint jelenleg is nyílt osztályharc dúl az Egyesült Királyságban. Mindemellett dicsőíti Hugo Chávezt, Venezuela egykori diktátorát, aki szerinte egy valódi „demokrata volt, aki megmutatta, hogy a neo-liberalizmus progresszív alternatívája nem csak lehetséges, de népszerű is”. Kár, hogy Venezuelában nem igazán tudják elolvasni Jones írását, tekintve, hogy az alapvető ellátási cikkek is nehézkesen elérhetők, nemhogy az internet.

A szerző természetesen támogatja a bevándorlást, számos cikkben ír elmarasztalóan az iszlamofóbiáról, a muszlim bevándorlókkal kapcsolatos ellenszenvről. A brit kormány radikális iszlamizmus elleni küzdelmét pedig úgy jellemzi: „a kormány politikája befogja a muszlim diákok száját”.  

Őt emeli most piedesztálra a magyar ballib világ, az ő véleményét tartják mérvadónak a liberális sajtóorgánumok. Lelkük rajta, csak ne duzzogjanak, ha 2022-ben megint jön a Fidesz kétharmad.

 

(Kép forrása itt.)