Javuló gazdasági adatok – adócsökkentés 2016-ban

Egyre másra jelennek meg a kedvezőbbnél kedvezőbb gazdasági előrejelzések Magyarországgal kapcsolatban.

Idén 2,8, jövőre 2,2 százalékos növekedésre számít Magyarországon az Európai Bizottság. A kormány az Európai Bizottságnak megküldött konvergencia programban jövőre 2,5, 2017-ben 3,1 százalékos GDP növekedést vár. Az Equilor Befektetési Zrt. 2,7 százalékról 3,1 százalékra emelte a várható nemzeti össztermék növekedés mértékét 2015-re. A mindig szigorú hitelminősítő, a Standard & Poor’s is 2,5 százalékos növekedést vár az eddig jelzett kettő helyett a 2015-től 2017-ig terjedő időszakban. Az ING Bank szerint pedig kimagasló, 3,5 százalékos növekedés várható 2015-ben. Eközben a munkanélküliek száma csökken, az államadósság mértéke (ha lassú léptekkel is, de) folyamatosan apad. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb előrejelzés már jobb adatokkal számol, mint tették azt akár pár hónappal ezelőtt is.  A javuló adatok meglátszanak a jövő évi büdzsén is.


Nem véletlenül jelentette be Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter, hogy a kormány jövőre 16-ról 15 százalékra csökkenti az egykulcsos személyi jövedelemadó mértékét, növeli a családoknak szánt adókedvezményt. Utóbbi egy speciális réteget érint, előbbi azonban mindenkit, aki rendszeres havi jövedelemből tartja fent önmagát. Ne legyenek illúzióink, ez a magyar lakosság elsöprő többsége.

Főleg baloldalról sokan kritizálják az egykulcsos adórendszert, mondván, az igazságtalan, hogy a gazdagok ugyanannyit adóznak, mint a szegények. Ez nyilván nem igaz, az egykulcsos adórendszerben dupla akkora jövedelem mellett dupla akkora személyi jövedelemadót kell fizetni. A kritikák mögött az a jellemzően baloldali egalitárius elképzelés húzódik meg, hogy igazságos társadalomban a gazdagok egyre szegényebbek, a szegények egyre gazdagabbak lesznek. Pusztán gyakorlati szempontból egyetlen ilyen rendszert ismerünk. Ez a rendszer működött nálunk is 1989 előtt. Nem véletlenül akartuk lecserélni és cseréltük is ténylegesen le.

(Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Konzervatív/jobboldali szemmel sokkal inkább igazságos, ha mindenki egyforma mértékben léphet előre. Hasonlóan fontos szempont, hogy sikert és az ambíciót ne büntesse a mindenkori kormány. A társadalmi igazságtalanságokat a tehetősebb rétegek adóztatásával felszámolni akaró adópolitika egyszerűen ellenérdekelté teszi a polgárokat az anyagi előrejutásban. Ezért a magyar kormány hasonlóan érvel, mint tette azt Margaret Thatcher, aki a sok kritika közepette (egyfajta konzervatív modernizátorként) megteremtette a versenyképes Nagy-Britanniát. Szerinte az ilyen szocialista elképzelések csak úgy valósulhatnak meg, ha a szegényeket és a gazdagokat egyformán szegényebbé tesszük. Ő ezt konzervatív politikusként nem akarta elfogadni, mint ahogy nem fogadja el ezt Magyarország Kormánya sem. Erről szól a jövő évi adócsökkentés.