Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Itt a Simicska-Jobbik-tengely?

Tavaly láttuk már Vona Gábort óriásplakáton kiskutyát simogatni. Most megnézhetjük, ahogy Simicska simogatja az ölébe gömbölyödő radikális pártvezért.

(Simicska Lajos. Kép forrása: itt.)

Közhely, hogy a politikát elsősorban az érdekek mozgatják. Ez eddig rendben is lenne. A teljes elvtelenség azonban – amikor egy politikus vagy párt rövid idő alatt 180 fokos fordulatot vesz – aláássa az adott politikai szereplő hitelességét.


Különösen káros ez egy olyan politikai pártnak, amelyik még nem volt hatalmon, így kormányzóképességének hiányát a hitelességgel, a tiszta lappal indulás imázsával ellensúlyozhatja.

Ha pedig ez utóbbi is elveszik, nem sok minden marad a tarsolyban.

Az utóbbi időben éppen ennek a folyamatnak lehetünk szemtanúi a Jobbik kapcsán. A mai Vona-interjúval pedig a pont is rákerült az i-re. Simicska Lajost, aki néhány hónappal ezelőtt még elnyomó, korrupt oligarcha volt, ma már az „emberi és szimpatikus” jelzőkkel illeti Vona Gábor. A Jobbik pártelnöke – ahogyan ő mondja – meglepően nyíltan és őszintén tudott beszélgetni az üzletemberrel a Magyar Nemzet zártkörű konferenciáján. Vona Gábor röviden és tömören összegezte a (tisztán elvi) fordulatot „Nem ő az, akit nekünk támadnunk kell.”

Bizonyára nagy hatással volt a személyes találkozás Vonára, hiszen 2012-ben a szélsőjobboldali párt még egy „oligarcha vizsgálóbizottság” felállítását kezdeményezte a „Simicska Lajos és Nyerges Zsolt körüli” gazdasági cégbirodalom átvilágítása céljából. Hiába, Simicska Lajos tömegvonzásának még az elszánt jobbikos vezér sem tudott ellenállni.

A vonzalom szerencsére kölcsönös, az évek során Simicska Lajos is nyitni kezdett a Jobbik felé. 2014 márciusában, a főváros XI. kerületében Simicska reklámcége még letiltotta a Jobbik plakátjait: „A cég felső vezetői nem járulnak hozzá az Önök közterületen történő megjelenéséhez. Így ebben az esetben sajnos nem tudunk szerződést kötni sem.” Egy évvel később, a 2015 áprilisi tapolcai időközi választás kampányában már az szúrt szemet sokaknak, hogy a jobbikos jelöltnek annyi plakátja volt, mint a kormányerők és a baloldal jelöltjeinek együttvéve.

A szárba szökkenő kapcsolat idén januárra már odáig jutott, hogy a kormánypártoktól látványosan elhidegülő HírTV élőben közvetítette a Jobbik elnökének bakikkal tarkított évértékelőjét. A pártelnöknek érdemes lenne megfogadnia az ott elmondott tanácsait: „Gábor, hát ne legyél már ilyen naiv! Te olyan széplélek vagy ehhez a politikához, ezt így nem lehet csinálni!”

Azt értjük, hogy Simicska Lajos eszközt keres, hogy revánsot vehessen a Fideszen. Az is elképzelhető, hogy Kovács Béla – alias KGBéla – lebukásával a Jobbik finanszírozása is megroggyant, ezért rászorul egy bőkezű mecénásra. Ha a feltételezés helyes, és a sajátos szövetség létrejön, akkor nem ez lesz az első meglepő fordulat, amivel a Jobbik szolgál. Tavaly láttuk már Vona Gábort óriásplakáton kiskutyát simogatni. Most megnézhetjük, ahogy Simicska simogatja az ölébe gömbölyödő radikális pártvezért.