Megyery Gerda
Megyery Gerda politológus

Inkább százezer muszlim, mint egy magyar lány

A híres európai szolidaritás valódi határa nem a Magyarország déli határán épülő, a schengeni övezet védelmét szolgáló kerítés. Sokkal közelebb van annál.

Csütörtökön biztossá vált, hogy a svéd bevándorlási hivatal kiutasítja Svédországból a 20 éves értelmi sérült magyar lányt, aki árvaként az elmúlt két évet a Malmőben élő nagynénjénél töltötte.

Miután a svéd kormány arra hivatkozott, hogy Wilhelm Fruzsina ellátása túl nagy anyagi terhet ró Svédországra , Magyarország felajánlotta, hogy hozzájárul a lány svédországi tartózkodási költségeihez. A svéd migrációs hivatal azonban azt követelte az értelmi fogyatékos lánytól, hogy igazolja: képes fenntartani saját magát. (Cseppet sem cinikus a hatóság hozzáállása…) Ha erre nem képes, akkor legközelebb már csak egy Magyarországra szóló repülőjeggyel jelenhet meg a svéd migrációs hivatalban.


A magyar kormány és Fruzsina nagynénje hiába próbált meg mindent, hogy a lány egyetlen élő rokonával maradhasson. A svéd kormány mindenféle pénzügyi, jogi és politikai megoldástól elzárkózott. Fruzsina élete hátralevő részét családjától elszakítva, egy magyarországi otthonban fogja leélni.

A dolog pikantériája, hogy miközben a svéd gazdaságot bedöntötte volna az értelmi sérült magyar lánynak járó szociális juttatások biztosítása, a svéd kormány az országban élő 1,5 millió bevándorlónak kifejezetten örül, és minden fórumon támogatja az országba özönlő, főleg muszlim államokból érkező migrációt. Svédországba tavaly 127 ezer bevándorló érkezett, 2014. január elsején az ország lakosságának 16%-a volt külföldi születésű. Az idei évben eddig közel 17 ezren kaptak menedékjogot Svédországban. Ezekben a számokban a svéd kormány „lehetőségeket” lát, egy európai uniós állampolgársággal rendelkező értelmi fogyatékos lány megsegítésében pedig „terhet”.

(Zavargások Stockholm utcáin: a bevándorlók ablakokat törtek be és autókat gyújtottak fel a fővárosban.)

Ezek után, azt hiszem, ők az utolsók, akik leckét adhatnak nekünk szolidaritásból, európaiságból, együttérzésből.