Galló Béla
Galló Béla politológus

Indulnék a szépségversenyen

Na, nem a férfin persze (van azért önkritikám), hanem a nőin. Nem bolondultam meg. Más történt velem. Mint Kafka hősével, szegény Samsával, aki egy reggel arra ébredt, hogy féreggé változott. Velem szerencsére nem ez esett meg. Én arra eszméltem rá, hogy nő vagyok.

Az este semmi jel sem utalt még erre, a barátnőm nem vett észre semmi változást, pedig nem az a típus, aki az ilyesmit csak úgy magába fojtja. Minden úgy ment, ahogyan régen, s én a jól megérdemelt, gyanútlanul mély álomba zuhantam - ez alatt történhetett a dolog. 

Ha már így alakult, akkor indulnék egy szépségversenyen, ez volt a második gondolatom. Miért is ne? Hiszen Hollandiában a minap történt már ilyen, sőt a kollegina el is nyerte a koronát (kapott is érte az udvarhölgyeitől egy-egy irigy puszit). S habár jómagam nem láttam az illetőt, frissen támadt női hiúságomban nagy merészen azt képzeltem, hogy alábbvaló azért én sem vagyok. Ha neki sikerülhetett, nekem miért ne sikerülhetne?


A nevezésnél persze akadt egy-két akadékoskodó.

Az egyik bizottsági tag azt kérdezte, nem korai-e még? Semmi elvi kifogása sincs a jelentkezésem ellen, csak éppen szoknom kellene kicsit az új állapotot. A szépség az még nem minden ugye, kell valami bensőleg átélt nőies kisugárzás is, amit nem lehet csak úgy ripsz-ropsz megszerezni. Mire a mellette ülő rögtön megbökte őt:

- Ne kukacoskodjunk! Az ilyesmi soha sincs időhöz kötve. Ha úgy érzi, hát úgy érzi. Ez első pillanattól fogva emberi jog.     

Egy másik kerec-perec kijelentette, azért támogat csak, merthogy ennek hírértéke van. Pedig szerinte nem is vagyok szép lány, de mivel nálunk ilyen még nem volt, ő amondó, hogy nagyon is legyen. Kapcsoljunk rá, fokozzuk a progresszív sebességet, ebben is utol kellene érnünk már a nyugati fényt. Szóval oké, de aztán le ne törjön egy esetleges kudarc!

- Ne hirdessünk itt eredményt, kolléga, az a zsűri privilégiuma - dörrent rá valaki. Sokkal jobban értenek ők hozzá. Meg különben is, kinek a pap, kinek a papné, szóval tekintsük ezt az ön magánvéleményének!

 Ezen egy pillanatig mindenki elgondolkodhatott, aztán elhessegették.

Látván a bizonytalanságot, a bizottság elnöke kért szót.

- Ez nem egyszerűen emberi jog, hölgyem (ez már én voltam) és uraim (ha nem mondtam volna, most mondom: hölgy egy sem akadt bizottságban)! Jóval több ez annál: ez uniós elvárás, sőt már-már uniós jog. Brüsszelben folyik a csata, hogy a nemek jogi elismerésének feltételei és eljárásai ne essenek kívül az Unió jogkörén, amire azok a sötét maradiak, sajnálatos módon, egyelőre még előszeretettel hivatkozhatnak. De nincs kétségem felőle, hogy mint oly sok más ütközetet, megnyerjük ezt a csatát is. Az igazság a mi oldalunkon áll, hiába jönnek folyton avval a józan ésszel, a történelem progresszív kerekét nem lehet visszaforgatni! Kedves hölgyem, köszönjük, hogy részvételi szándékával erősíti a mi sorainkat, kívánok önnek mind a magam, egyszersmind pedig a progresszívek eltökélt tábora nevében is, minél eredményesebb szereplést!

Szavaival a fülemben, hazafelé kissé nyugtalanul, azon tűnődtem, esetemben vajon mit is jelenthet ez az „eltökélt”… Mit mondok majd erről szeretett partneremnek, s vajon meg fog-e érteni?

De sose tudom meg, mit szólt volna, mert látva őt, be kellett vallanom, ő az igazi nő, nem én, s akkor meg minek nekem ez a lila cécó? Vagy ezt az egészet csak álmodom? Akárhogy is, én gyorsan visszaváltoztam. Mellette megint férfinak éreztem magam. Végtére nem csak a nemi káosz, hanem a jól bevált szokás is emberi jog, nem?

Még.

(Fotó: Getty)