Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

Hoznak, vagy visznek a migránsok?

Germany! Germany! – skandálják a döntően 20-30 körüli migránsok. “Álmaik földjére”, Német-, vagy Svédországba akarnak eljutni, ahol egyetemre járnának, megtanulnák az államnyelvet és legszívesebben középvezetőként kezdenének sokezer eurós fizetéssel. Eddig a vágyak. Nézzük meg a kijózanító valóságot!

Samir egy átlagos huszonéves szír fiatal. A német média még augusztusban készített vele interjút, amiből kiderül, hogy ő Isztambulban napi 10-12 órát dolgozott, hogy megkeresse az embercsempészek által a Németországba jutásért kért pénzt. Szerinte ez nem élet, ezért inkább Németországban akar egyetemre járni, és egy “normális” életet kezdeni.

Amíg az ellátórendszer “viszi” a migránsokat, kapnak szállást, ellátást és gondoskodnak alapvető igényeikről, vagy fizetik a tanfolyamokat, addig nincsen baj. Amint azonban maguknak kell(ene) munkajövedelmükből eltartani magukat, a “Refugees welcome!” helyett a német munkaerőpiac kőkemény valóságával kell szembesülniük.


Vajon a migránsok tudják, hogy mi vár rájuk? Az alábbi felsorolást a német média cikkeihez fűzött olvasói kommentekből gyűjtöttem össze. Németországban:

- A 30 évnél fiatalabb munkavállalók fele havi bruttó €1,500 alatt keres.
- Az új munkaviszonyok 43%-a csak korlátozott időtartamra szól.
- A foglalkoztatottak negyede a legalacsonyabb fizetési kategóriákban dolgozik.
- 25 éve nem emelkedik érdemben a német reálbér.
- 1,5 millió német szorul élelmiszer adományokra.
- 100 000 mérnök dolgozik atipikus munkaviszonyban és további 30 000 mérnöknek nincsen munkája.
- A cégek csupán ötöde képez tanoncokat.
- A friss munkanélküliek 22%-a azonnal (HarzIV) szociális segélyre szorul.
- A fiatalok munkanélküliségi kvótája az egész EU-ban rekord magasságban van, ezért a “szíreknek” a német munkahelyekért náluk sokkal jobban képzett lengyel, spanyol, görög és litván fiatalokkal kell versenyezni az állásokért.
- A termelőszektor munkahelyeit robotizálják, vagy kihelyezik Kelet-Európába / Ázsiába.
- 940 000 65 évnél idősebb németnek kell dolgoznia, mert nem él meg a nyugdíjából.

(Sor egy német munkaügyi hivatal előtt.)

És végül még egy adat: A szocdem német munkaügyi miniszter szerint a migránsok miatt jövőre biztosan növekedni fog a munkanélküliség, mert előzetes becslések szerint a német munkaerőpiac csak 10 százalékukat tudja gördülékenyen integrálni.