Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Hisztériakeltés és erőszak

A baloldal ma világszerte polgárháborús hangulatot szít, ezt tapasztalhatjuk Európában és Magyarországon, és ez történik az Egyesült Államokban is.

Néhány nappal ezelőtt egy fanatikus demokrata aktivista géppisztollyal támadt republikánus kongresszusi képviselőkre Virginia államban. A többeknek életveszélyes sérüléseket okozó támadás politikai indíttatású volt: a büntetett előéletű elkövető tavaly még aktivistaként dolgozott Bernie Sanders demokrata jelölt-aspiráns kampányában.

Az eset sajnos nem egyedi, és nem is elszigetelt jelenség. A baloldal ma világszerte polgárháborús hangulatot szít. Ha egy ballib párt kiesik a hatalomból, hisztériakeltésbe kezd azok ellen, akik nem osztják a liberális dogmákat – ezt tapasztalhatjuk Európában és Magyarországon, és ez történik az Egyesült Államokban is.


A Demokrata Párt és a liberális elit Donald Trump elnökké választása óta hadjáratot folytat az elnök ellen. Egyetemi tanárok, vállalatvezetők, színészek-celebek és médiaszemélyiségek nap mint nap „felszólalnak” Trump ellen – nem egy esetben messze túllépve a jó ízlés határain. Néhány hete például a CNN egyik humoristája az elnök „levágott fejével” pózolt, egy New York-i színház előadásában pedig Trumpnak maszkírozott Julius Caesart szúrnak le a színpadon – hogy csak néhány példát említsünk.

Az ízléstelen performanszok és a túlzó, hisztérikus kijelentések nem maradnak hatás nélkül. A baloldal által gerjesztett hideg polgárháborús hangulat időről időre nyílt erőszakba csap át. Ez történt most is Virginiában, és ez történt 2016 júliusában is, amikor a Black Lives Matter dallasi tüntetésén egy aktivista megölt öt rendőrt, és további hetet súlyosan megsebesített.

A hisztériakeltés javában folyik Európában is – főleg azokban az országokban, ahol a baloldali pártok nem jutnak a kormányrúd közelébe. Amikor azt olvassuk a magyar ballib sajtóban, hogy ők kirekesztik és megbélyegzik azokat a személyeket, azokat a sajtóorgánumokat, akik nem vallják a liberális igazságokat, akkor épp ennek a folyamatnak lehetünk szemtanúi. Ahogyan akkor is, amikor egy liberális mozgalmár fenyegetően lép fel egy jobboldali lap munkatársaival szemben, és ezt a liberális sajtó cinkos hallgatással tűri.

A frusztrált baloldal Magyarországon ugyanúgy hergel, ugyanúgy fizikai agresszióval fenyeget, mint a tengeren túl. Az Egyesült Államokban mára sikerült odáig hisztérizálniuk a híveiket, hogy azok a fizikai erőszakot is elfogadhatónak és legitimnek tartják. A republikánus képviselők elleni támadást a CBS tévécsatorna egyik műsorvezetője például úgy kommentálta: a képviselők „megérdemelték” amit kaptak. Mindeközben liberális Twitter felhasználók tömegei ünnepelték a történteket.

Az erőszak pedig erőszakot szül – ezt bizonyítja a minapi londoni támadás is. És az erőszak, bárhonnan is eredjen, lerombolja mindazt, amit Európa – és a nyugati világ – jelent számunkra.

 

(Kép forrása itt.)