Galló Béla
Galló Béla politológus

Hét dísz a ballib karácsonyfára

Lehet persze szidni ezt az egyfordulós rendszert, de tetszettetek volna úgy politizálni, hogy kétfordulós szisztéma legyen helyette. Nem tetszettetek, így aztán az a helyzet, hogy ezen a pályán kellene nyernetek.

Miért ne lehetne egy kormányt leváltani?

Netán jobbra (ha nem is a Jobbikra) cserélni?

Ehhez minden feltétel adott, jövő tavasszal választás lesz, egyéni körzetekben és pártlistákon egyszerre csábíthatóak el az emberek.


Lehet persze szidni ezt az egyfordulós rendszert, de tetszettetek volna úgy politizálni, hogy kétfordulós szisztéma legyen helyette. Nem tetszettetek, így aztán az a helyzet, hogy ezen a pályán kellene nyernetek.

Hadd aggassak a fátokra ehhez díszes függőként hét hasztalan jó tanácsot.

Egy. Súlyos tévedés az impotenciátok miatt másokat kárhoztatni. A politika az exigenciák művészete, copy right, by Kossuth Lajos. A lehetőségeket érzékelni kell, aztán élni velük. Ti ebben régóta nem jeleskedtek már, s a helyzetért 99 százalékban csupán magatokat okolhatjátok.  

Kettő. Kontra-produktívsápítozva „zsarnokinak”, „diktatórikusnak” titulálni a kormányt, noha kétségkívül krokodilkönnyek nélkül használja ki impotenciátokat. De még a legpuhább diktatúrában sem lehet a regnáló hatalmat nyilvánosan négybetűs szavakkal illetni, vagy ha igen, akkor nemhogy sajtóbirodalma, még civil ruhája se marad az illetőnek. Új barátotok, az üzletileg vérig sértődött Simicska Lajos talán mégse mártír. Állítólag okos férfiú, esze-híréhez képest most mégis roppant oktalanul alakítaná a tőle minden sors-ízében különböző Hodorkovszkijt, akit Putyin ennél kevesebbért is becsukatott (no, nem mintha ezt a javára írnánk).   

Három. A gyűlölet rossz tanácsadó, márpedig ti féktelenül gyűlölitek Orbánt, amiért szinte a semmiből teremtett valamit (jobboldalt), miközben ti az egykori valamiből (a baloldalból) boszorkányos ügyességgel csináltatok semmit. Politika, gazdaság, kultúra, média – mindenütt súlyos vereséget mért rátok; ezt tényleg nehéz lehet mentális túlzások nélkül elviselni. Csakhogy pontosan elemezni, a tényekkel illúziótlanul elszámolni, nem lehet indulatosan. Nem is érdemes. A gyűlölettől homályos szemmérték masszív gátja a tisztánlátásnak.

Négy. Az Orbán-gyűlölet most egyetlen masszába tömörítene titeket – immár bárkivel. Heller-Vona – Gyurcsány - Simicska- Soros, káprázatos a lista, de hogyan lesz ebből ehető politikai süti? És ki lesz a fő cukrász? Nem csoda, ha a józan eszét valamennyire még őrző LMP, egyelőre tartózkodik egy efféle összefogástól, ámbár ki tudja, mit hoz a holnap.  

Öt. Úgy tervezitek, hogy a nagy összeborulás csupán amolyan technikai művelet lenne? S ha Orbánt megbuktattátok ezzel a trükkel, rögvest felbomlana, s azonnal kiíratnátok az „igazi” választásokat? Pofonegyszerű!   Két választásra készüljön hát a nép, amely úgy is arról híres, hogy télen, nyáron, tavasszal, ősszel, elég egyetlen kacsintás rá, máris rohan szavazni. Azt pedig egyenesen imádja, amikor világmegváltók kopogtatnak az ajtaján, lehetőleg minél gyakrabban.    

Hat: S e Nagy Terv alatt Orbán tétlenül gubbasztana a sarokban? Vajon nem reálisabb, hogy a káosz miatt kis idő múlva fehér lovon térne vissza a hatalomba?

Hét. Szóval, ez így elég reménytelen.  Gondolkozzatok - ámbár nem muszáj.

Csak lesz valahogy. A választás után is felkel majd a Nap.

                  

(Kép forrása itt.)