Megyery Gerda
Megyery Gerda politológus

Hála helyett össztűz

Az amerikai professzor szerint Magyarország a rohadás, amit meg kell fékezni.

A migrációs krízis kapcsán Magyarországot élesen támadó írás jelent meg a minap a Foreign Affairs online hasábjain. A cikk szerzője a szabadságszerető és demokratikus Nyugat első számú közellenségeként aposztrofálja Magyarországot. R. Daniel Kelemen írása az Orbán-kormány mihamarabbi megdöntésére szólítja fel Európa vezető politikusait, és ennek eléréséhez minden elképzelhető pénzügyi, jogi és politikai eszköz bevetését jogosnak nyilvánítja. (Liberális demokrácia, első lecke: a másként gondolkodókat el kell hallgattatni.)


Először is: a Magyarországon diktatúra van, és félteni kell tőlünk a világ összes demokráciáját-témával a szerző egy jó fél évvel-évvel le van maradva az aktuális napirendről. Ezt a kérdést már minden létező fórumon, minden létező színvonalon megtárgyaltuk, és nagyon fárasztó lenne megint előhuzakodni vele. Nekik is, nekünk is. Lépjünk is tovább gyorsan.

Másodszor: az írás a legsötétebb propaganda-szövegeket idézi, mind stílusában („Ahogy egy rothadt alma a kosárban meg tudja rontani az összes többit…”; „Megállítani a rohadást”), mind számtalan csúsztatásában. A szerző részletesen elemzi, hogy Magyarország milyen kegyetlenül bánik a bevándorlókkal: hagyjuk, hogy a menekültek Magyarország utcáin-mezőin szenvedjenek, másokat nyomorúságon táborokba kényszerítünk, a készenléti rendőrség pedig a horgos-röszkei határátkelőhelynél vízágyúval és könnygázzal támadt a „kerítés előtt összegyűlt menekültekre”. A cikk egy szóval sem említi, hogy ezek a kedves és békés migránsok nem csak úgy „összegyűltek”, hanem összehangolt támadást indítottak a határzár és a határt védő rendőrök ellen. A szerzőt az a tény sem zökkenti ki érveléséből, hogy ezek a bevándorlók tömegesen akartak bűncselekményt elkövetni – és követtek is el. Hogy gyerekeket használtak élő pajzsként. Hogy számtalan videó rögzítette, ahogy megjátsszák sérüléseiket és fájdalmukat a kameráknak. Minderről hallgat az amerikai professzor.

(Illegális migránsok által eldobált szemét és egy indulásra váró vonat.)

Emellett a cikkhez sikerült összeválogatni három olyannyira manipulatív fotót, hogy azok önmagukban is megérnének egy-egy Pulitzer-díjat. Az egyik képen a térdelő szír férfi, akit két, mindenféle rohamfelszerelés nélküli, kényszerítő eszközt nem használó magyar rendőr megbilincsel, olyan arccal ordít, mintha legalább Guantánamót járná meg éppen.

Harmadszor: a cikk szerzője éppen abban az országban él, amelyik a világ egyik legszigorúbb határvédelmi rendszerét működteti. Az Amerikai Egyesült Államok határőrei az amerikai-mexikói határon jogosultak élet kioltására alkalmas fegyver használatára, a határ bizonyos szakaszain ezt igen laza feltételek mellett tehetik meg és meg is teszik.

Aki tagadja Magyarország jogát, hogy megvédje határait, az Magyarország szuverenitását tagadja. Magyarországnak joga van megvédeni magát, ahogy Kelemen professzornak is joga van butaságokat írni.

Megjegyzés: a Foreign Affairs Facebook-oldaláról eltávolították a cikkhez írt olvasói kommenteket. Hogy miért? Mert az olvasók szembementek az írással és védelmükbe vették Magyarországot. Megdöbbentő a liberális véleménydiktatúra elszántsága.