Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Ha német politikus vagy…

…tiszteletben kell tartanod a német választók véleményét.

Az elmúlt hónap nagy változást hozott a német közvéleményben. Mára a „Refugees welcome!” szólama visszaszorult, a német átlagpolgár kezdi levetni magáról a polkorrektség zubbonyát. A politikusok népszerűsége és a migráció megítélése komoly átalakuláson megy keresztül.


Szeptemberről októberre többségbe kerültek (51%) azok a németek, akikben félelmet ébreszt a tömeges bevándorlás. Mindössze egy hónap leforgása alatt 13 százalékkal nőtt az arányuk.

A megkérdezettek relatív többsége ma már úgy gondolja, hogy a bevándorlás inkább káros Németország számára, míg egy hónappal ezelőtt még többen voltak azok, akik előnyösnek találták a migrációt. Ez a tény különösen figyelemre méltó annak fényében, hogy a német sajtó hónapok óta bevándorláspárti propagandát folytat.

A bevándorlásbarát politikusok népszerűsége is drasztikusan visszaesett az elmúlt hónapban: Merkel kancellárasszony támogatottsága 9 százalékponttal, Steinmeier szocdem külügyminiszter népszerűsége pedig 7 százalékponttal esett vissza. Eközben Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a konzervatív CSU elnökének támogatottsága 11 százalékponttal emelkedett.

A német átlagpolgárok az elmúlt hónapban a saját bőrükön tapasztalták meg a tömeges, kontrollálatlan bevándorlás valóságát.  A német menekültszállókon mindennapossá váltak a tömegverekedések, a migránsok agressziójáról – többek között saját nőtársaik ellen – ma már nincs olyan német, aki ne hallott volna.

Németországban is fordul a politikai széljárás, a német politikusok pedig ehhez igazítják vitorláikat. Ma már vezető német politikusok is ki merik mondani azt, amit pár hónappal ezelőtt csak a magyar kormány mert és ami nemrégen még tabunak számított: az Európába érkezőknek tiszteletben kell tartaniuk a törvényeinket!