Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

Gázos mesterterv

Zajlik a világ energiapiacának újraosztásáért vívott küzdelem. Részletek alább.

Szerzőtársam szerint nincsenek összeesküvés-elméletek, csak összeesküvések. Tanult kollégám blogján a minap olvashattunk is egy okfejtést, amely szerint a Magyarország elleni nyílt amerikai nyomásgyakorlás mögött az a szándék állhat, hogy a Déli Áramlat ellehetetlenítése után majd Horvátországon keresztül, az Adria LNG projekt keretében adnának el cseppfolyósított amerikai palagázt nekünk.


Ezen a szálon elindulva, én egy merőben más mestertervet sejtek az amerikaiak mozgolódása mögött: Oroszországot az ukrán modellt követve „demokratizálnák”, és a földrésznyi országot vissza akarják téríteni a Putyin előtti időkbe. Így „belülről” lehetne a Shanghaji Együttműködés azon tervét megtorpedózni, hogy a kétoldalú elszámolásban a dollárról áttérjenek a jüanra és rubelre.

Ehhez jó eszköz a teljes (!) orosz energiaexport ellehetetlenítése. Az olajárat már lenyomták, míg a Déli Áramlat kilövésével az oroszok térségünknek továbbra is csak Ukrajnán át tudnak gázt eladni. Ha viszont nemsokára amerikai cégek termelhetik ki az ukrán palagázt, akkor már ők látnák el Kelet-Európát gázzal. Mivel Ázsia felé még csak most épülnek a gázvezetékek, az oroszok két szék között a pad alá esnének.

Itt jön képbe az energiafüggetlenségért küzdő Magyarország, amely szabadulna a mostani orosz, vagy a várható amerikai gázmonopóliumtól, szívesen versenyeztetné a gázszállítókat. A Gazprom még küzd, meglévő német- és törökországi vezetékeivel próbálja az amerikaiakat kicselezni.

Ha az USA a tervezett finn és magyar atomerőművek oroszok általi megépítését is megakadályozza, Moszkva már atomenergiát sem tudna eladni nyugatra – csak keletre, pl. Kínának.

Oroszország „demokratizálásával” a nyersanyagszegény Kínának tovább tartana leelőzni az USA-t, és ki tudja, hátha addig őket is demokratizálják…