Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Gyurcsány letakarította a pályát a baloldalon

Ha valakinek eddig kérdéses lett volna, hogy kinek a forgatókönyve szerint zajlik ez az előválasztás, annak az egyéni választókerületek ellenzéki leosztása után már nem kell tovább gondolkodnia.

Gyurcsány Ferenc sikeresen megsemmisítette az összes többi ellenzéki pártot, ehhez pedig ők statisztaként asszisztáltak. A 2018-as választásokon a listán alig több mint 5 százalékot szerző DK viszi a nyerhető körzetek közel felét, a legutóbb együtt 30 százalékot gyűjtő Jobbik, a Momentum, és az LMP pedig eltűnt a térképről. Vitt még persze körzetet az MSZP is, de a 2019-es önkormányzati választások óta azt is tudjuk, hogy melyik frakcióban fognak kikötni ezek a képviselők a jövő évi választás után.


Nézzük a számokat!

A baloldalon is pontosan tudják, hogy jelenleg reálisan 42-54 körzetben van matematikai esélyük a győzelemre. Ezért azok a statisztikák, amelyek a 106 választókerület egésze alapján nézik az arányokat, nem látják a lényeget: az elmúlt évek harca a baloldalon nem a kormányzásért, hanem a nyerhető körzetekért folyt az ellenzéken belül. A harc végeredményét pedig ma megismerhettük:

Ha az ellenzék a mostani felmérések szerint a minimumot hozza, akkor is a nyertes körzetek több mint 50 százalékát a Gyurcsány vezette baloldal nyeri, ha a kormánytöbbség közelébe kerülnek, akkor ez az arány pedig akár 70 százalékra is növekedhet.

Az elmúlt 15 évben három párt hirdetett generációváltást, új korszakot a politikában: időrendben a Jobbik, majd az LMP, végül Momentum.  Ezért is drámai, hogy Gyurcsány Ferenc személyében, az lett a hóhérjuk, aki ellenében létrejöttek.

A ma nyilvánosságra hozott adatok pedig azt is egyértelművé teszik, Gyurcsány Ferenc számára teljesen mindegy ki lesz a közös miniszterelnök-jelölt, a döntéseket a frakciója erejével ő fogja meghozni. Karácsony Gergely a hiúságának árát a listás helyek elosztásánál fogja megfizetni: ne legyen kétségünk, a DK legalább ilyen arányban fog részesülni a befutó helyekből is.

(Kép forrása: MTI/Mohai Balázs.)