Galló Béla
Galló Béla politológus

Gyurcsány forever 2.

A halottkém azon még tűnődhet kicsit, vajon ez még a tetszhalál-e, vagy immár az agónia vége, de akár így, akár úgy, Gyurcsány megmarkolta a kalapácsot, beillesztette az utolsó szöget az MSZP koporsójába.

Közben persze szépen dúdol is nekik, esélyt ajánlva, hogy a szocialisták hasznosabb – értsd: élelmesebb - része nála találjon menedékre. Aki nem, az vessen magára, arra földet rá.

Régi folyamat ez, a végét azonban már a kezdet kezdetén lehetett (volna) látni. Csakhogy igen kevesen látták előre, ahogy mondani szokás, egy kézen meg lehet számolni őket. (Dokument jeszty: annak idején magam is sokszor és sokat írtam erről.)

Gyurcsány, mint a későkádári nómenklatúra reprezentatív újtőkés figurája eleve el akarta foglalni s a maga képére kívánta gyúrni a pártot. Végül ez (teljesen) nem sikerült neki, ám volt egy B-terve is. Amikor az MSZP-ből jókora darabot kiharapva, megalapította a Demokratikus Koalíciót, fél szemmel már akkor is a maradékra sandított. Nem sejthette persze, hogy a szocialisták exponenciális sebességgel száguldanak lefelé a lejtőn, a felkészült Mesterházytól, Botkán át ilyen hamar eljutnak szegény Tóth Bertalan „elnöki” pozíciójáig.


Most úgy tűnik, bejön a B-terv.

Igazából megint az a kérdés, mi sül ki majd ebből, lehet-e a végét előre látni?

Szerény hipotézisem, hogy Gyurcsány sokat tanult azokból a pofonokból, amiket csak az ő kissé már meggyötört, de változatlanul hatalmas arcával lehet elviselni. Kétségtelenül nincs üvegből az álla, Papp Laci így mondaná, sorozhatod jó pár meneten át, és még mindig nem dőlt el a pasas. Nyilván ez is imponált az MSZP szavazói maradékának, hiszen uszkve kétszázezer szoci szavazó saját tesze-tosza pártja helyett már a minap is a DK-ra voksolt. És e trend valószínűleg folytatódik.

Mint ahogy a nej, Dobrev Klára frontra vezénylése sem volt véletlen. Korántsem hatalom-, hanem jól átgondolt munkamegosztás ez, világos belőle Brüsszel és Budapest egy (házaspári) kézben tartásának szándéka. A magyar belpolitikát a kampány múltával is át- meg áthatják majd az uniós folyamatok, s Dobrev alighanem az egyik legaktívabb uniós képviselő lesz, akárhová ül. (A szocialista és a liberális frakció jöhet szóba, esetleg Macron, ha netán ő külön frakciót gründolna.) Az uniós fórumokon minden eddiginél erősebben hallatszik majd, hogy a DK az egyetlen, de legalábbis a legerősebb EU-hívő párt Magyarországon, vele szemben pedig a kormánykoalíció megveszekedetten „EU-ellenes”.  

Dobrev emellett a hazai csörtékben is jól jön, vele – Gyurcsány nyilván ezt akarja – áttörhető a DK fölötti üvegplafon. Már korábban is sok lehetséges ellenzéki partner nyilatkozott úgy, neki a DK-val amúgy semmi baja, a bibi Gyurcsánnyal van, nos, ez a kifogás Dobrevvel talán tovább szelídíthető.  Ha pusztán a politikusi kvalitásokat nézzük, az ellenzék erre a házaspárra (plusz a családi hátterére van ítélve), olyan kirívóan gyenge az összellenzék személyzeti felhozatala.

Árgus szemekkel érdemes figyelni a Momentumot, mikor lesz velük engedékenyebb, annál is inkább, mert mai - látszólag éles politikai - összeférhetetlenségük mögött, kevésbé látványos, de mély szociokulturális azonosságok rejlenek…

Ha tehát a Dobrev-terv beválik, csörömpölve bár, de beszakadhat az üvegplafon,  a DK pedig relatíve erős aktorként működhet az ellenzéki oldalon.

Nincs kizárva, hogy a 2022-es ellenzéki miniszterelnökjelöltnek női neve lesz. Dobrev Klára.

 

(Kép forrása itt.)