Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

Gyurcsány árnyjátéka

Kiderült, mire készül a DK: az utódpárt utódpártja piactisztításra készül a baloldali térfélen, amit a pártelnök Facebook posztjának 6. pontjában ki is mondott: “A zsugorodó párt kudarc, a növekvő párt siker.” Azért, hogy a DK továbbra is növekvő párt maradjon, a 2024-es választásokig kannibalizálnia kell a törpepártokat és ellenzékváltó formációkat. Tényleg csak egy maradhat?

A DK forgatókönyve nem annak zsenialitása, hanem a többi baloldali párt szellemi lustasága és szervezeti tehetetlensége miatt működik. Gyurcsány Ferenc továbbra is a legnépszerűtlenebb hazai politikus, aki a negyedik kétharmad után a nyári uborkaszezonban előbb el akarta terelni a figyelmet a saját politikusi felelősségéről, majd látva a többi baloldali párt tétlenségét saját kommunikációs kezdeményezésének sikerét, pártja az őszi politikai szezon kezdetén bedobta az árnyékkormány intézményét.

Árnyékban marad?


Ez a faék egyszerűségű DK-s kommunikáció legújabb politikai terméke, amivel magasabb szintre emelik a kétpólusú politikai erőtér kiépítésére irányuló törekvésüket. Gyurcsány jól tudja, hogy hatalomra kerüléséhez egy legalább 30 százalékos pártra van szükség. Most bő tíz százalékon állnak, és hogy ne kelljen ismét 6-7 másik párttal tárgyalniuk, vagy ne tegye ki feleségét az ellenzékváltó szavazók általi újabb vereségnek, most indul a nagy őszi piactisztítás.

A DK eddig is arra törekedett, hogy ha a Fidesz és Orbán Viktor a kék sarokban például erős nemzetállamok erős Európájáról beszél, akkor a DK a vörös sarokban Európai Egyesült Államokat követeljen. Most a negyedszer kétharmaddal megválasztott Fidesz/KDNP kormánnyal szemben alakult meg egy árnyékkormány, így a politika – legalábbis a DK szándéka szerint – a 2024-es EP- és önkormányzati választásokig újfent egy Fidesz «» DK párharcról szólna, ahol a többi pártnak e két protagonistához kell(ene) viszonyulnia.

És mit javasol Gyurcsány Ferenc a töpörödő pártoknak? Posztjának 4. pontja adja meg választ: “Egy pártnak mindenki mástól megkülönböztethető mondanivalója kell legyen. Ha ilyen nincs, akkor szűnjön meg, olvadjon be egy másik pártba, vagy alakuljon át közéleti civil társasággá!

A megszűnés ellen most a Párbeszéd pártnak van a legkonkrétabb ötlete. Meg akarják ismételni az MDF Dávid Ibolyával (2004) és Bokros Lajossal (2009), illetve a Jobbik Morvai Krisztinával (2009) sikeres húzását, és Karácsony Gergely népszerűségével húznák 5% fölé az EP-választáson a Párbeszéd listáját, ami elég lehet Jávor Benedek EP-be juttatásához. Mivel Karácsony Gergely feltehetően a főpolgármesterségért is ringbe száll, Budapesten egy Dobrev Klára «» Karácsony Gergely baloldali párharc körvonalazódik.

A Párbeszéd ezzel benevez a nagyvárosi ellenzékváltó szavazókra is, akik közül 2021 októberében a baloldali előválasztás második fordulójában százezer új szavazó voksolt a DK-jelöltje ellen. Ezzel a Párbeszéd lenne a Momentum helyett a “fő ellenzékváltó” erő. Így már érthető, hogy a saját párt alapítását továbbra is lebegtető Márki-Zay Péter miért emlékeztet Facebook bejegyzésében arra, hogy baloldali miniszterelnök-jelöltek közül eddig személyesen ő az általa vezetett lista kapta a legtöbb voksot.

És miként válik a tizenöt ezredik párttagját és “egymillió szavazóját” köszöntő DK árnyékkormánya a baloldali politikai piac ritkításának eszközévé? A DK nem pártokkal, hanem politikusokkal tárgyal, így a többi párt használható politikusait akarják átcsábítani árnyékkormányukba, hogy a velük érkező szavazók is a Gyurcsány-pártot erősítsék.

Gyurcsányék ezzel azt akarják felülről (top-down) és erőltetve végrehajtani, ami Orbán Viktornak 2002-ben alulról (bottom-up) és spontán sikerült. 2002-ben a két országgyűlési választási forduló között az akkor fragmentált jobboldal pártjainak szavazói spontán sorakoztak fel a még versenyben lévő Fidesz-jelöltek mögé, mert csak nekik volt esélyük az MSZP hatalomba való visszatérését megakadályozni. Ezt a spontán lelkesedést és erőt csatornázta be Orbán Viktor utóbb a polgári körök mozgalomba.

A baloldalon is sokan próbálkoztak hasonlóval, ám mivel ezek felülről induló kezdeményezések voltak, a Momentum “cselekvés körei”; Márki-Zay “Kossuth-körei”; az LMP “erődvédő körei” és az MSZP “Esély-körei” nem szökkentek szárba. Saját “körök” létrehozása helyett a DK most árnyékkormányával vág neki a politikai szezonnak, azt remélve, hogy a baloldali térfélen végképp vezető erővé válnak. Ha másként nem, a többiek leszalámizásával.

Fotó: Youtube.