Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

Gyógyítható-e az oltásellenesség?

Hülyeségre nincsen orvosság! — tartja a népi mondás, és valóban! Hazánkba is behurcolták a Corona-szkeptikusság vírusát, még tüntetést is tartanak. Ami az Elbától és Lajtától nyugatra — valójában a lecsúszástól félő — tömegeket visz ki az utcára, nálunk tényleg csak néhány összeesküvés-hívő magamutogatása. Mert Magyarország a járvány (és következményeinek) kezelésében is jobban teljesít!

Előbb-utóbb minden begyűrűzik hozzánk. Márciusban külföldi diákok házibuliján szabadult el az új vírus Budapesten, majd az országban. A magyar kormány onnantól a fertőzöttségben előttünk járó Ausztria példáját követte, annak lépéseiből tanult. A magyar védekezés néhol azért annál szigorúbb volt (például az idősek bevásárlási idősávjánál), máshol megengedőbb. A válaszadók elsöprő többsége elfogadja a kormány járványvédelmi intézkedéseit, a kormánypártok támogatottsága többéves csúcson van.

Akkor miért tüntetnek mégis a járvány, vagy a védekezési intézkedések ellen? — kérdezhetjük okkal. Nálunk is felütötte a fejét egyfajta Corona-fáradtság, a jövőtől és a gazdasági helyzet alakulásától való félelem. Ez emberi. Hatékonyságra és folyamatos növekedésre optimalizált világunkban a bizonytalanság és a félelem érzése sokak számára szokatlan és elbizonytalanító.

Ki miben hisz?


Magyarország azonban immunisabb a járványra, mint számos nyugati ország, ami a 2010 óta folytatott politikának köszönhető. Ezt akkor is ki kell mondani, ha sokan nem hiszik el! Nálunk nem volt neoliberális kórházreform, így Bergamóval, New Yorkkal vagy Madriddal ellentétben egyetlen fertőzöttet sem kellett a kórházak folyosójára fektetni. Az egykulcsos SZJA eredményeként a munkájukat vesztett embereknek átlagban háromhavi tartaléka volt. A magyar gazdaság a járvány előtt szárnyalt, így egy magasabb bázisról a visszaesés végül talán nem lesz olyan nagy, mint az eleve recessziós eurózóna országokban. És még sorolhatnánk.

Nyugaton a Corona-intézkedések elleni tüntetéseket valójában az ottani kormányok elitista politikája ellen szervezik, amelynek árát az adófizetőkkel, és főként a középosztállyal fizettetik meg. Ott az ezzel szembeni kritikát a járványra hivatkozva korlátozzák. A németek torkán most például azt akarják letolni, hogy a Brexit miatt kieső 75 milliárd eurót és az uniós mentőcsomagokat az ő adójuk emeléséből (és talán nemsokára vagyon- és ingatlanadóból) fizessék ki.

Ami nyugaton aggasztó, nálunk teljesen másként van. A magyar kormány magyar oltóanyag kifejlesztésén dolgozik, a Pécsi Egyetemen már öt ígéretes anyaggal kísérleteznek. Ez nem a Bill Gates-féle vakcina lesz. Egyébként sem kellene a “mikrochipet az emberekbe oltani”, mivel az algoritmusok legnagyobb örömére mindenki amúgy is önként egész nap magával hordozza az okos telefonját.

A szabadságjogok korlátozása nálunk fel sem vetődhet. Egy szabadságharcos nép ezt egyébként sem tűrné, de nincsen is rá szükség, mert a kormány csak annyi korlátozást vezet be, amennyi szükséges és annyi szabadságot hagy nekünk, amennyi lehetséges. Franciaországban vagy Spanyolországban a karantén alatt például alig hagyhatták el az emberek a lakásukat, a szabályszegőket pénzbírsággal sújtották. Nálunk ez is stresszmentesebb volt.

A Corona-szkeptikusok hazai mozgalma szerintem pont ezért nem válik olyan tömegessé, mint Nyugat-Európában, ahol valójában nem a vírus, hanem a rossz globalista kormányzás ellen tüntetnek. A magyar jobboldalon pontos különbséget kell tenni a globalista törekvések jogos kritikája és a globalista hülyeség között. A vírust komolyan kell venni, ezeket az összeesküvés-elméleteket nem.

 

(Kép forrása: itt.)