Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

Gránitba vésett jogok

A nemzeti konzultáció harmadik kérdése alkotmányos védelmet biztosítana a 2010 utáni magyar gazdaság- és szociálpolitika vívmányinak. Van mit veszíteni, ezért védjük meg az adócsökkentést, a családtámogatást, a nyugdíjakat és az igazságos teherviselést!

A 2010 utáni magyar válságkezelés és a patrióta gazdaságirányítás egy átgondolt politika része. Az elmúlt bő tíz évben megszoktuk, hogy a munkára rakódó adók csökkennek, kiszámíthatóan alacsony az SZJA, a gyermeket vállaló családok egyre több támogatást kapnak, és azt is, hogy a válságok terhét a kormány igazságosan osztja szét. Több tízezer család és vállalkozás erre építve vett fel (jelzálog)hitelt, így tervezi a jövőt. Ami most magától értetődőnek tűnik, egy esetleges kormányváltás után megváltozhat. Ne hagyjuk magunkat ismét átverni!

A baloldal ugyanis már a 2002-es kampányban is megígérte, hogy meghagyja az első Orbán-kormány családtámogatási és otthonteremtési támogatásait, és a TV-ben még meg is esküdtek, hogy “Neeeem leesssz gááááázáááreemeeelééés!”, ám kormányra kerülve hamar eltapsolták a kasszában lévő pénzt, majd a külföldi hitelek törlesztésére megszorításba, adóemelésbe és árdrágításba kezdtek. Most is ugyanez fenyeget, ezért kell a polgári kormányzás legfontosabb intézkedéseit alkotmányos védelemmel ellátni.

Velünk együtt fejlődik


Ne feledjük el, hogy 2010 előtt a középosztályt a legmagasabb SZJA-kulccsal sanyargatták és a válság terheit — pl. a 13. havi fizetés és nyugdíj elvételével, vagy a kórházi napidíjjal, vizitdíjjal — a dolgozókkal és nyugdíjasokkal fizettették meg. Jellemző, hogy Gyurcsány Ferenc a 2006-os brutális megszorításokat a “Nem kell félni, nem fog fájni!” fordulattal jelentette be, amit utódja, Bajnai Gordon már a “Fájni fog!” mottóra cserélte.

A második Orbán-kormány 2010-ben a liberális “szakértők” és “szakma” legnagyobb megdöbbenésére az IMF — megszorításokhoz kötött — hitelei nélkül tudta az országot az adósságcsapdából kivezetni. Az ágazati különadókkal a multikat is sikerült érdemben bevonni a közteherviselésbe. A rezsicsökkentéssel az energiaköltségeket sikerült kordában tartani. Mivel az erős vállak nagyobb terhet viseltek, lehetővé vált a családi adókedvezmény és az egykulcsos SZJA bevezetése. Ahogy a munkára rakódó terhek csökkennek, úgy emelkednek a bérek. A hiányszakmákban persze gyorsabban, ám így végre tényleg megéri tanulni és dolgozni: a többlet teljesítményből a 15% SZJA miatt több marad a borítékban.

Magyar családok tízezrei építették terveiket erre az idestova bő tíz éve működő, átgondolt rendszerre, így vettek fel (jelzálog)hitelt, vagy indítottak vállalkozást. A növekvő bizakodást a házasságkötések és a születési ráta emelkedése mellett a gyarapodó lakossági és vállalati hitelfelvétel is bizonyítja. Megtanultunk bízni a jövőben, sokan léptek egyet előre! A kedvező folyamatok kifutásához és további lecsorgásához arra van szükség, hogy ez az átgondolt és komplex gazdaságpolitika maradjon hatályban.

Az évtizedes munka által, közösen elért eredmények immáron szerzett joggá rögzültek, amit a baloldal kormányra kerülése esetén elvenne. Nem véletlenül titkolják programjuk részleteit, mint a “progresszív adó” legalább 25 százalékos kulcsát. Ne feledjük: 2010 előtt az átlagfizetésnél valamivel jobban keresők a baloldal szemében már “gazdagok” voltak.

Most arról kérdez bennünket a kormány, hogy a 2010 utáni gazdaság- és társadalompolitika vívmányait felvegyék-e az Alaptörvénybe? Az alkotmány ugyanis egy élő jogszabály, ami velünk fejlődik. Elfogadásakor még sok mindent nem lehetett sejteni, így azt sem, hogy az egyneműek Franciaországban 2013-ban, vagy Németországban 2017-ben engedélyezett házassága megnyitja a kaput az LMBTQ-ideológia brüsszeli támogatása előtt. Ezért kell az alkotmányt időről-időre finomítani, mint ahogyan most, a gazdaság- és szociálpolitika alapelveivel.

Van mit veszteni! A baloldal nem a magyar középosztály és vállalkozások erősödésében érdekelt, hanem a kiszolgáltatott segélyezettek számának növekedésében és a multicégek térnyerésében. Ha el akarjuk kerülni a 2010 előtti elpocsékolt nyolc év megismétlődését, most a nemzeti konzultáció kitöltésével alkotmányos védelmet adhatunk az elmúlt évek gyarapodását biztosító intézkedéseknek.

(Kép forrása: itt.)