Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

FNA: Újra erőltetik a helikopterpénzt

Botka László bukásával az “ingyen gyógyszer” és a “13. havi nyugdíj” is kiesett az ígéretversenyből. A Jobbik nem sokáig maradt egyedül a varázsütésre nyugati szintre emelkedő fizetési ígéretével, a Párbeszéd nevű törpepárt újra felmelegítette a feltétel nélküli alapjövedelem (FNA) ötletét. Bátrak, hiszen ez már 2014-ben sem jött be.

Amikor az év elején Botka László programot hirdetett, abban feltűnt a 2014-es “összefogási” kampány egyik akkori csodafegyvere, a feltétel nélküli alapjövedelem (FNA). Négy éve még egy olyan európai polgári kezdeményezés is indult az FNA bevezetése érdekében, mint amilyet most a Jobbik is erőltet az úgynevezett “bérunió” érdekében.

2014 elején uniós szinten nem jött össze az egymillió aláírás, még a húszezres magyar penzum sem, hiába kampányolt ezzel az akkori balliberális összefogás. A gazdátlanná vált FNA-t a Párbeszéd karolta ismét fel, az a “Mindenki számít” programjának részévé vált.


A 2014-es ígéret szerint a gyermekek havi 25, a felnőttek havi 50 ezer forintot kaptak volna garantáltan. Most a gyerekeknek havi 30, a felnőtteknek havi 60 ezer forintot ígérnek, a nyugdíjasok havi 90 ezer, míg a minimálbéresek havi 150 ezer forintnak örülhetnének. Az elméletben.

Persze gondolatban mindenki a mostani jövedelméhez teszi hozzá ezt a pénzt, holott az FNA főszabályként kiváltaná a segélyeket, míg a nyugdíjasoknál és állami alkalmazottaknál “beépülne” a havi járandóságba. A “talált pénz” a versenyszférában szintén beépülne a jövedelembe, jó időre kiváltaná a fizetés- vagy cafetériakeret emelést.

Az elmúlt 4 évben persze sok minden történt, Finnországban például elindult egy kétezer fős kísérlet, amelynek keretében a kiválasztottak havi 560 euró FNA-t kapnak. A finn kísérlet nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ugyanis a nem reprezentatív kísérlet keretében ott kétezer munkanélkülivel próbálkoznak. Finnországban a munkanélküliek két évig kapnak segélyt, ami mellett nem dolgozhatnak. A megoldás sokak szerint nem a helikopterpénz, hanem a szigor lazítása lenne, és máris több munkanélküli finn keresne munkát.

Karácsony Gergely a Párbeszéd elnöke és miniszterelnök-jelöltje egy tv-interjúban a finn kísérlet kudarcát firtató kérdésnél rögtön terelni kezdett, és áttért Alaszkára. Az alaszkai kísérletre szokott az elnöki ambíciókat dédelgető Mark Zuckerberg is hivatkozni. Alaszkában persze kevesen élnek, magasak az olajbevételek és valahogy vonzóvá kellett tenni a zord életkörülményeket. Zuckerberg kritikusai azt hozzák fel, hogy miért nem a saját vagyonából biztosít alapjövedelmet? Többen attól tartanak, hogy a milliárdos a helikopterpénz ötletével igazából csak szavazatokat akar vásárolni a 2020-as elnökválasztáson, hiszen széles társadalmi rétegek rendezkedhetnek be az állandó és saját erőfeszítés nélküli szociális transzferre, és ők biztosan azokra a politikusokra és pártokra szavaznak, akik és amelyek ezt számukra tartósan biztosítják.

Támogatói szerint az FNA hivatott biztosítani a robotok által fölöslegessé tett munkaerő alapszintű megélhetését, amire megint mások azt válaszolják, hogy a robotok nem tudnak és nem is fognak olyan gyorsan minden munkát átvenni, így például a gyermekek, betegek és idősek ápolására még sokáig szükség lesz emberekre.

A Párbeszéd az FNA-val a “haladó” baloldali értelmiség legrosszabb hagyományaihoz tér vissza, amikor a teherviselő rétegek megsarcolásával, a teljesítményt korlátozó adóztatással akarja a szegényeket felemelni. Aki saját erőfeszítés és társadalmi ellenszolgáltatás nélkül oszt pénzt, az nem felfelé, hanem lefelé viszi az országot.

 

(Kép forrása itt.)