Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

Fizetett ellentüntetők: van az a pénz(?)

A tüntetések és ügyek “sikerességét” azok láthatósága is meghatározza. Hányan vannak egy tüntetésen, hány aláírás gyűlik össze adott idő alatt. De mi van akkor, ha például több a bevándorlásellenes tüntető, vagy a népszerűtlen betelepítési kvótát kell(ene) támogatni? Itt egészítheti ki a pénz a lelkesedést, itt jelennek meg a lelkes önkéntesek mellett az ügynökségek és a fizetett statiszták.

Egy tüntetés sikerét a média híradásai mellett a résztvevők száma határozza meg a leginkább. Sokszor látjuk, hogy több újságíró és rendőr jelenik meg egy “tüntetésen”, mint tüntető maga. Más esetekben pedig az értelmiségi csoportok által lángszavúan meghirdetett ellentüntetés marad el az érdeklődés hiánya miatt, vagy a fotelforradalmárok a like-olástól nem jutnak el a tüntetésig.


Egy ilyen kép bizonyos témáknál rosszul mutatna a hazai és nemzetközi médiában, ezért gondos kezek “rásegítenek”. Egyre több hitelt érdemlő híradás érkezik arról, hogy Németországban a politikai fősodor pénzt ad azért, hogy legyen “kellő” számú ellentüntető. Elvégre hogyan mutatna az a nemzetközi médiában, ha például több, vagy csak neonáci, vagy bevándorlásellenes tüntető van az utcán, és ellentüntető alig, vagy egy sem.

A nyár óta feltartóztathatatlannak látszó újkori népvándorlás miatt megerősödött bevándorlásellenes Pegida mozgalom hétfőnként Németország-szerte ezreket, néha tízezreket visz utcára. Az ellentüntetők száma messze nem ennyi.

Apropó ellentüntetés: Egy elvesztett pendrive érdekes információt rejtett: A Pegida elleni tüntetéseket egy, német állami és szakszervezeti pénzzel is támogatott antifasiszta egyesület “erősítette”. Idén februárban 48 busznyi tüntetőt utaztattak Lipcsébe és Drezdába, akik a hírek szerint ingyensört és óránként 25 eurót kaptak.

A nyilvánosságra került levelezés szerint az ellentüntetők kiváló kapcsolatot ápoltak a rendőrséggel is, így amikor januárban a nagy hideg miatt nem tudtak volna kellő számú ellentüntetőt mozgósítani, az egyszerűség kedvéért addig betiltatták volna a bevándorlásellenes hétfői tüntetéseket, ameddig a bértüntetők számára elfogadhatóvá nem válik az időjárás.

(Tüntetők és ellentüntetők Drezdában, az Elba partjánál.)

Egy képviselői írásbeli kérdésére adott válaszból pedig az derült ki, hogy a türingiai tartományi kormány “Demokrácia, tolerancia és a világra való nyitottság” programjából 2012 és 2015 között összesen 41 263 eurót fizettek ki ellentüntetésekre.

Ezek szerint kerül, amibe — az adófizetők pénzéből — kerül, csak fel kell mutatni az álláspontunkat? Még akkor is, ha arra nincsen valódi állampolgári kereslet? Így lenne ez a tervezett kötelező betelepítési kvótával is?

Friss kutatások szerint ugyanis a magyarok elsöprő többsége elutasítja a bevándorlók kötelező betelepítési kvótáját, a november 13-i párizsi merényletig egyes balliberális pártok mégis látványosan kiálltak a brüsszeli elképzelések mellett. Elvégre hogyan nézne az ki, hogy Magyarországon senki sem képviseli a “tágra nyitott kapuk politikáját”?