Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Fake news 1.

„Jobban bízunk az EU-ban, mint a kormányban” – hirdeti az index.hu.

Tovább görgetve az Eurologus örömittas ismertetőjét olvashatjuk az Európai Bizottság közvélemény-kutató szervezetének legfrissebb felméréséről. A Bizottság kutatása nem csak azt mutatta ki, hogy a magyarok jobban bíznak az Európai Unióban, mint a nemzeti kormányukban, de azt kiolvashatjuk az eredményekből (másként fogalmazva: beleláthatjuk a számokba), hogy nem is aggaszt bennünket a bevándorlás és semmit sem érzékelünk a gazdasági növekedésből.


Az Eurobarometer felmérése szép példája a független és szakértői Európai Bizottság politizálásának. Megmosolyogtató, amilyen elkeseredetten próbálják népszerűnek beállítani az Európai Unió intézményrendszerét – pedig az összehasonlítás fals. Az "Európai Uniót" összevetni a nemzeti kormányokkal olyan, mintha az almát hasonlítanánk össze a körtével. Az Európai Unió ugyanis egyrészt jelent egy intézményrendszert, számos különálló intézménnyel, másrészt jelenti a 28 tagállam közösségét, harmadrészt pedig egy eszmét. Olyan ez, mint a globalizációval kapcsolatos közvélemény-kutatások: ha a kérdésben részletesen leírjuk, mit is jelent a globalizáció, ugrásszerűen megnő az azt elutasítók aránya.

Ha korrekt lett volna az Eurobarometer kutatása, akkor az Európai Bizottságba vetett bizalmat hasonlította volna össze a nemzeti kormányokkal. Nem pedig egy homályos, elvont fogalmat vet össze a mindennapi politikai küzdelmeket megtestesítő intézménnyel.

Azt számos kutatás bebizonyította már, hogy a magyarok kedvelik a 28 tagállam közösségét, és nem szeretnének kilépni az Unióból. De az is világosan látszik, hogy a magyarok – és a többi tagállam lakossága – kifejezetten kritikus az Unió működésével kapcsolatban, számos kérdésben várnak változást az EU-tól. Ez utóbbi azonban nem érdekli az Indexet, rendületlenül nyomja a Bizottság által finanszírozott propagandát.

 

(Kép forrása itt.)