Megyery Gerda
Megyery Gerda politológus

Európa megfeji Amerika szent tehenét

Címkék:
Spanyolország megadóztatná, Brüsszel pedig feldarabolná a Google-t.

A Google mára a szabadság jelképévé vált. Küldetése a világon fellelhető összes információ rendezése, elérhetővé és használhatóvá tétele. A Google-ra ma mindenki az információszabadság zászlóshajójaként tekint. Mindannyian használjuk a Google-t. Használjuk a munkánk során, tanuláshoz, szórakozáshoz, művelődéshez. A Google segítségével e-mailezünk, képeket és videókat nézünk, útvonalat tervezünk, híreket olvasunk, informálódunk. És mindezt teljesen ingyen. Vagy mégsem? Az, hogy a Google nem csak szolgáltatja az információt, hanem gyűjti is (rólunk, a felhasználókról), teljesen mellékes kérdésnek tűnt mindeddig.


Spanyolország pedig internetadóval sújtja a szabadság és a demokrácia élharcosát. És nem ő az első. Egy évvel korábban a franciák vetemedtek ugyanerre. Az új spanyol szerzői jogi törvény értelmében a Google-nak fizetnie kell az újraközölt hírek után, illetve 600 ezer euróig terjedő bírsággal sújtható, ha megsérti a szellemi tulajdon védelméről szóló szabályzást. A törvényt már elfogadta Madrid. A spanyol baloldal kitart a sajtószabadság mellett. A Google aggodalmát fejezte ki, egy amerikai újságíró professzor pedig az intézkedést szükségtelennek és rendkívül veszélyesnek nevezte, valamint kijelentette: az adó nagyon súlyosan károsítja az internet szabadságát.

A keresőcég feje ma már nem csak a spanyolok miatt fájhat: az Európai Parlament tegnap az amerikai nagyvállalat feldarabolása mellett döntött, a Google piaci monopolhelyzetére hivatkozva. Habár a feldarabolást az Unió nem tudja kikényszeríteni, becslések szerint a Google 5 milliárd dollárig terjedő büntetésre számíthat versenykorlátozó gyakorlata miatt.

Úgy tűnik, az európai parlamenti képviselők nem hallották meg sem a spanyol baloldal tiltakozását, sem az amerikai szakértő figyelmeztetését…