Galló Béla
Galló Béla politológus

És jött a farkas, Pista

Egy süllyedő hajó sorsát, képletesen szólva, mindig a menekülők pecsételik meg.

Ha ma már Újhelyi úr is arról „értekezik”, hogy szétesett az MSZP-brand, elhervadt a szegfű, akkor pártjának tényleg annyi. Páran ezt már kissé korábban – úgy tíz-húsz éve – észrevették, meg is kapták érte az "áruló" stigmáját, noha csak a szemük volt élesebb, a tartásuk pedig egyenesebb.


Csoda-e, ha e kevesek egyike, Szili Katalin olvasván most Újhelyi úr "bátor" mondatait, első fölindulásában a következő sms-t küldte nekem, szabad felhasználásra:

„Nem a szegfű hervadt el, Pista, ti nem tudtatok soha hívek maradni a szegfűhöz. Soha nem voltatok képesek baloldaliak lenni! Nem hallottátok meg a nép hangját, nem is figyeltetek rájuk! Nem volt rá időtők, mert nem győztetek a nemzetközi tőke és a neolib megmondó emberek kedvében járni! Hagytátok, hogy a pártot megfosszák szívétől-lelkétől, tisztességes tagságát becsaptátok, nemzeti érzelmű politikusait elhajtottátok! Tűrtétek, hogy a párt a ripacskodás játékszere legyen. Megint meg akartok újulni? Hányadik megújulási kísérlet már ez, te Pista? Ki hisz itt már nektek?!”

Jó kérdés, mert nem szükséges rá kimerítően válaszolni. Elég rá egyetlen szavacska. Senki.

Újhelyi úr szerint ugyanis a kókadt szegfűs MSZP helyett „Esély” névvel akadna még esély a megújulásra, lenne még a „baloldalnak” hitele. Ehhez olyan „hazafias érzelmű, szociáldemokrata” figurákra volna szükség, mint ő, akinek, mint írja, ma is elhomályosodik a tekintete, ha előveszi egy régi szocdem nála maradt, megsárgult tagsági igazolványát.

Oké, ha elhomályosul, hát elhomályosul.

Jómagam vagyok annyira hiszékeny és megengedő, hogy senki jogát, „esélyét” nem vitatom a pozitív változásra, ugyanakkor ismerem a magyar népmeséket is. Ha egy hazug fiúcska kétszer kiált farkast, hogy a falu népe a segítségére siessen, aztán jól kineveti őket, merthogy csak tréfálkozott, akkor bizony szomorú véget ér. Harmadszorra hiába kiabál, hogy tényleg jön az ordas, már senki sem mozdul, így aztán a valóságos farkas szépen meg is eszi.

Gyengébbek kedvéért, a hazug fiúcska nálam az MSZP, a hoppon maradt szavazók a falu népe, az ordas meg ki más lenne, mint Gyurcsány, aki most éppen komótosan fogyasztja el Újhelyiéket, bár lehet, hogy személy szerint éppenséggel Újhelyit majd finnyásan kiköpi.

De mindegy is, ki éli túl és ki nem: az „Esély” esélytelen. Amíg ők akarnak megújulni, a népmese folytatódik, speciális lemez-tűje mindig a mese elejére ugrik vissza, hogy szívósan ismételje a megszívlelendő tanulságot…

Jött a farkas, Pista, vége, el kellene tűnnötök.

Ez a vég lehetne a megújulás kezdete.       

MTI Fotó: Máthé Zoltán